今日同啊妈系将军澳行街,顺便食个lunch.见到间餐厅几多好评,就决定试下。我几钟意食辣,但系我妈妈就唔食得辣嘅, 虽然呢间餐厅系川菜馆,但系可以要唔辣或者小辣,就但我地口味。妈妈就叫咗酸菜鱼,唔辣。就算唔辣,都好好味,味道好丰富。酸酸咸咸,啲鱼好鲜甜,除左酸菜还有蒜头,菇,等等配料,非常美味。套餐包埋一碗好大嘅白饭,加几蚊就配杯热情果饮品,超级大杯,里面仲有热情果籽,正呀!我就叫咗一个牛肉串串锅, 小辣。 佢哋嘅调味香浓惹味,有干辣椒同花椒,味道麻辣。牛肉都几多旧,仲有好多嘅配菜,好似莲藕,木耳, 薯仔, 又系好大碟。细食嘅, 两份午餐三个人都够。 我就叫咗酸梅汤,唔系太甜,啱香港人嘅口味,而且唔使加钱,不过就无咁大杯啦。因为第一次嚟食午餐,见价钱又唔系好贵,所以我哋贪心嗌多咗个尖椒炒鸡丁,依个坚辣!里面好多新鲜青椒炒鸡块,鸡肉有啲带骨,滑嫩令鸡嚟!我们还试了桂花酿,微甜, 不过我比较中意前面两杯饮品,比较解辣。

我就叫咗一个牛肉串串锅, 小辣。

• 牛肉串串锅
  • 酸菜鱼