2016-12-05
有時候諗晚飯要吃什麼真係好難,朋友提意食打邊爐,,但我不太喜歡任食BINNO覺得質素冇咁好。搵左一陣搵到一間點菜食既火鍋店,地理位置都幾方便。揀湯底都揀左一陣,諗諗下都係揀一些放題無既湯底。金湯雞翅鍋入面又有雞又有菇,個湯底質感好杰杰身!雞味與本來的湯底味道混合一起,可說是相得益章。濃郁之餘並非油膩,香滑之餘不會太full。那些切開後的雞件肉質細滑,味道鮮嫩真是令人垂涎三尺。係我心目中湯底的肉應該是已經出哂味,無咩特別,這個就真的surprise了我!手切牛一般價格都比較高,始終都用上本地牛&用人手切,比較花功夫。厚度切得算幾均勻,當然就一定無用機切咁薄,不過都整得幾好,花紋分佈位置比較細膩證明選料不錯,唔會一口肉一口肥膏。肥瘦爽雜而且有序,仲有少少入口即溶,牛味十足。丸類一向不是我杯茶,但朋友話要叫,那就叫囉..四寶丸之中我只吃了牛丸和墨丸,牛丸非常juicy好彩唔係太痴牙,一向食牛丸都係食調味而不是原來的牛味,除非是新鮮牛肉丸不過好少店鋪會這樣做。個調味都不錯,咸咸地又不會太咸,算係咁上下啦!墨丸入面有少少一粒粒,估計是墨魚碎,好有口感和咸味。芝味響鈴有少少芝士香味,同行者有人對芝
搵左一陣搵到一間點菜食既火鍋店,地理位置都幾方便。