2012-01-09
新鮮熱辣, 剛從團購網買下來不久, 即刻去食, 約1:45分去到, 人不多, 可能過了午飯時間, 可以坐卡位團購餐HK$39(正價話要HK$82) 除了有一客指定的牛肉餅外, 另一份小食可選擇醬牛肚, 醬牛俐或鹽燒牛脷, 我們選取前兩樣, 再包一杯熱飲, 凍飲要加錢牛肉餅皮薄多汁, 但肉味不強, 相對九龍城某間馳名店舖吃過的牛肉餅, 差了一點, 不過時隔都有一段日子, 有沒有差了, 暫不得而知醬牛肚和 醬牛脷都淋上少許油或麻油的東西, 每碟份量不多之餘, 仲係薄切, 能做到入口即溶, 像一陣風飄過, 欠缺了口感興質感, 味道方面, 醬牛肚帶有滷水味道, 不過個人覺得麵檔的牛肚好吃一些,醬牛脷基本是較淡, 建議夾上墊碟的酸菜一同吃, 感覺特別最後叫埋杯熱飲, 要了一杯熱啡及一杯熱立克, 熱啡走大路貨色, 熱立克就真係淡如水, 奶同好立克粉也下得不夠總括來說, 整份餐除令人吃得有點不夠喉外, 也沒有令人回頭再吃的衝動, 但服務尚可, 可能係團購剛開始不久, 要求侍應添水, 都能做到以團購價HK$39, 個人覺得最少都加送多一碗担担麵, 份量多寡也好, 起碼滿足多一點點
题外话/补充资料:
加HK$10可叫 豆沙窩餅或酸辣湯, 留待另一位有興趣去試的團購者寫食評