2K
2010-02-28 37 浏览
27-2-2010是日朋友到九龍城探我兼陪我食 lunch 但天氣太悸悶, 只想食「涼浸浸嘅嘢」, 嚟到呢間港式日本餐廳. 朋友見 menu 有刺身壽司立即雙眼放光, 但睇了我之前的食評 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1943109) 立即成個人「謝」了 , 加上我堅持只叫熟食, 結果 2 人只散叫了兩客澱粉質及兩款「一品料理」share 食.冷稻庭烏冬: 上次同 T 嚟試過覺得不錯, 今次又叫 烏冬麵粉香就無了, 食落就幾煙韌滑口; 配套除咗面頭紫菜絲及分開上的 (1) 麵汁之外, 仲有 (2) 鵪鶉蛋, (3) 蔥花, (4) wasabi 及 (5) 天婦羅碎, 將 (1) -(3) 拌勻後, 再著量落 (5), 但 (1) 本身味道極淡, 唯有再落豉油「加色」一下 冷豚肉炭烏冬: 原來係沙律 style? 醬汁係有胡麻籽嗰隻, 不過唔夠酸又唔多夠味, 溝了水麼? 「炭烏冬」呈深灰色, 同稻庭烏冬一樣扁身, 不過食落好腍身, 感覺如河粉 , 唔太喜歡; 配料就有飛
27-2-2010

是日朋友到九龍城探我兼陪我食 lunch

冷稻庭烏冬: 上次同 T 嚟試過覺得不錯, 今次又叫

, 唔太喜歡; 配料就有飛魚籽, 罐頭粟米, 生菜, 切成絲又好肥好「羶」的叉燒, 及太少的青瓜絲, 整體印象麻麻哋好食, 但份量勁大, 最後食剩差不多一半.

蒲燒鰻魚: 醬汁勁多
鰻魚厚身, 食落幾肥美又軟滑, 雖然無乜「燒」過的痕跡, 醬油汁有點太甜 (甜多多多多多多過鹹), 我又覺得佢濕了一點, 不過整體都算幾好食 -- 九龍城好難得0架喇, 須知唔係度度都好似紅磡咁有間三河屋 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1947790)... @_@"

山葵牛柳粒: 醬汁濃濃的, 帶少少酸, 牛柳不見 wasabi 踪影, 食落就都有少少 wasabi 味的, 牛味亦算濃, 不過實在超級勁爆韌, 咬到牙骹軟

每人埋單約 $120, 唔算太貴, 食物雖然一般 (已經唔食生嘢了!), 但九龍城日本餐廳選擇實在太少, 呢度頂頂癮都 ok 的. 不過仍然係嗰句 -- 只限熟食!
稻庭烏冬幾煙韌滑口, 雖然張相勁樣衰
配套都 ok, 不過麵汁好淡
沙律 style 的炭烏冬,「豚肉」係切絲的叉燒
鰻魚算肥美
wasabi 牛柳汁又真係有點 wasabi 味, 不過韌到呢...
2010-02-27
稻庭烏冬幾煙韌滑口, 雖然張相勁樣衰