2021-03-21 407 浏览
因為友人好想試呢間米線, 所以見到條龍好長都陪佢等, 等左一個鐘先有得入座。 店舖唔大, 座位比較迫, 同一般米線舖差唔多間隔。我哋一行3 人, 叫左3 碗米線,1 個小食。第一碗 - 涼拌米線(芥蘭+ 豬肚)雖然配菜比同區米線舖貴,但份量都算合理咸酸菜,唔會太咸炸花生, 香酥, 唔會淋曬, 唔會好油芥蘭正常, 唔會太淋豬肚正常, 都有滷水汁味, 唔韌唯一問題係, 我叫咗, 大麻辣,但佢係一啲都唔辣, 又無麻香, 後尾店員比左個麻辣醬我加, 但都係無麻味。2)魚肉春卷螺旋草小鍋米線(小辣)估唔到佢嘅螺旋草係日式包裝海帶, 連陣味都係仲要有硬膠附上但都唔夠佢個魚肉春卷絕, 就咁睇以為有3 條, 其實3 條都切半的,不過好彩係切半, 佢個口感勁實, 一啲彈牙都無, 好重粉味, 都幾難入口。 3)豬紅豬腸小鍋米線(中辣)豬紅一挾就散,友人話這表示豬紅雜質較少,而豬紅口感爽, 唔膠,無腥味,算係較好豬紅豬肚都係無腥味, 唔韌, 而且入面清得乾淨。小食-涼拌墨魚頭蒜蓉幾香, 墨魚鬚有韌有唔韌,, 無咩特別整體而言, 一般水平的米線舖, 要排一個鐘食絕對唔值, 雖然話湯底係用心製作, 但其實好多間

店舖唔大, 座位比較迫, 同一般米線舖差唔多間隔。

我哋一行3 人, 叫左3 碗米線,1 個小食。
第一碗 - 涼拌米線(芥蘭+ 豬肚)
豬肚芥蘭涼拌米線(大麻辣)

雖然配菜比同區米線舖貴,但份量都算合理
咸酸菜,唔會太咸
炸花生, 香酥, 唔會淋曬, 唔會好油
芥蘭正常, 唔會太淋
豬肚正常, 都有滷水汁味, 唔韌

2)魚肉春卷螺旋草小鍋米線(小辣)
魚肉春卷螺旋草小鍋米線(小辣)

估唔到佢嘅螺旋草係日式包裝海帶, 連陣味都係
仲要有硬膠附上
螺旋草膠

3)豬紅豬腸小鍋米線(中辣)
豬紅大腸小鍋米線(中辣)

豬肚都係無腥味, 唔韌, 而且入面清得乾淨。

小食-涼拌墨魚頭
涼拌墨魚頭

蒜蓉幾香, 墨魚鬚有韌有唔韌,, 無咩特別

整體而言, 一般水平的米線舖, 要排一個鐘食絕對唔值, 雖然話湯底係用心製作, 但其實好多間米線舖都係😅😅, 但係都唔可以抺殺佢嘅用心, 如果唔洗排隊, 都可以試吓, 不過性價比不高。

2021-03-20