2012-01-03
上13樓搵食, 食除夕大餐, 見amici 冇人等位, 個除夕set dinner 每位$238又幾多野食, 於是去試下waiter lead 我地入座, 去到一張枱, 夾係2條走廊正中間, 我地 request 另一張, 想坐近門口, “露天” 個種, 有個年紀大d 既男人, (可能係manager) 黑口黑面咁帶我地過去, 當時8pm , 間鋪未 full house, 除夕都只係坐左6成到, 我心腍, 係咁既情況換張枱姐, 你地又唔係冇位, 剛才連位都未擺, 更加未order, 唔通好為難你地我地點菜, 每人叫一個$238餐, 有salad, seafood soup, drinks (house wine, sparkling wine/soft drink) 我main dish 要seafood risotto, 我朋友要 carbonara, 叫完菜時, 亦係同一個manager, 聽完我地點菜, 塊面仲黑過頭先, 好似好不滿咁 係唔係見我地衣著普通, 酒都唔開返支, 覺得我地寒酸先黎餐飲, 我叫 red wine, 朋友叫香檳, 杯red win冇酒香, 苦得黎,
先黎餐飲, 我叫 red wine, 朋友叫香檳, 杯red win冇酒香, 苦得黎, “拿”喉嚨!! 一d都唔好飲!!
枱上面放左2份聖誕禮物 (係d 帽呀, 吹氣玩具), 咁有個類似賓妹講英文既女人拎salad 上黎, 因為我地唔要份玩具, 同佢講 “would you take these away please” 點知個賓妹聽完睬都冇睬過我地就行左去, 我地心腍, 咁冇禮貌! 我幾乎想叫出黎”did you hear me”
之後有個女仔waitress 黎問我地咩事, 我地就話收左佢, 佢就幫我地收左
個salad 有蕃茄, 生菜, 水牛芝士, 但冇乜汁, 亦冇乜特別
連鎮 pizza 店既海鮮寛條面既味! 得個咸字!
到埋單, 張單$26x, “我地叫左2個$238 set dinner, 你計少左我地一個”....嘩, 連咁都可以錯, 佢地幾乎做鉵本生意, 我地唔係貪小便宜既人, 所以好心提返佢, 比足$$$, 總之, 呢間野d staff 真係唔知做乜!