2023-04-04
哈哈,朋友話要帶我食好西🤪 話要幫我慶祝一下😁😁佢介紹呢間位於元朗既叁淥火鍋,地方大,有卡位有私家房有私房菜預約包保坐得舒服😍食物質素仲好高,仲有生日優惠!(有八折😍😍😍)喺朗屏西鐵站出咗行大概5-6分鐘就到達泰利街,喺街頭好快就會見到餐廳既光猛招牌😀😀我地一坐底就俾餐牌第一頁既新鮮手切騸牯牛拼盤 $498(腩頭、吊龍、腩心)吸引咗😃😃 厚住臉皮問一問待應,咩係騸牯牛🥹佢好有耐性同我地講解,騸牯牛係「一歲前奄咗既牛,會細隻啲,多啲脂肪,重牛味」😎😎咁咩係「腩頭、吊龍、腩心」, 原來分別係我地俗稱既牛小排、背脊肉和牛腩中的一條肉😆😆 黎呢度食野仲學野🥰🥰 完美展現咗佢地既專業☺️☺️好想俾好多個like 佢🤣🤣雖然好想試哂三款牛肉,但我地得兩個人又想食下其他野,好似新鮮第一刀!😎 呢個係豬隻被送到豬肉檔時第一刀斬下去的豬肉,睇到餐牌每事問😂😂好彩佢地都好有耐性!服務態度超好😍😍😍我地兩個都係好鐘意食芫茜🌿,所以就揀咗芫茜皮蛋湯底😃 湯底勁多材料呀😃 除咗皮蛋和芫茜,仲有馬蹄☺️☺️正!第一道上既係即炸紫菜響鈴,新鮮炸起!入面仲有紫菜!好有心思!其他菜式都陸續送到,嗜肉既我地梗係食腩頭和第一刀先啦
其他菜式都陸續送到,嗜肉既我地梗係食腩頭和第一刀先啦🥰🥰 腩頭真係好真,好香牛味,每塊都係蝴蝶🦋式起雙飛,感受到油花及咀嚼感😎 第一刀爽口又帶點煙韌,大家真係要試下😀😀
除咗食火鍋配料,我地仲叫咗碟小炒,係胡椒炒蝦🍤,呢碟好惹味!似足星加坡既胡椒炒蟹!我已經急不及待想再叫埋屋企人再黎食!🥰🥰
叁淥火鍋 (元朗)
元朗泰利街23-27號地舖
#食在元朗 #元朗美食 #香港美食指南 #元朗好去處 #香港美食推薦 #香港元朗美食推薦 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港週末去哪兒 #元朗美食 #香港生活 #吃什麼 #今天晚餐長這樣 #元朗打卡 #美食日常 #吃貨 #香港元朗 #香港美食 #香港留學