2023-05-31 93 浏览
叁淥火鍋🍲松茸野菌湯🍄 $168呢個野菌湯非常足料,有濃郁嘅野菌味,未打邊爐之前可以先飲兩碗湯食少少野菌!💓美國安格頂級肥牛🐮 $228肥牛嘅份量都唔少,兩個人食嘅話已經非常足夠,亦都幾有  牛味!💓手包鮮蝦雲吞 (六粒)🦐$68粒粒都大大粒,非常足料!🈵油麥菜🥬 $32唔算太多餐廳會提供油麥菜,今日嘅油麥菜就非常新鮮翠綠!💚西班牙無激素豬頸肉 🐷$148呢度嘅豬頸肉份量非常之多,我哋數過應該差唔多有20塊!抵食喎!✅白滑急凍米線 🍜$20叫咗個咁靚嘅湯底,當然就食返個米線,唔好嘥咗個湯底啦!益力多特飲 🍼$36佢哋益力多味真係益力多,唔會好似坊間買到嗰啲咁,有古怪嘅味道!比起一般嘅益力多特飲出色!❤️登淥手工啤 🍺(500ml)$68打邊爐又點少得啤酒呢,呢度嘅啤酒係手工啤,味道更加順滑,梗係要同三五知己過嚟飲番杯啦!🎊醬介(每位)$15
叁淥火鍋🍲
松茸野菌湯🍄 $168

美國安格頂級肥牛🐮 $228
手包鮮蝦雲吞 (六粒)🦐$68
粒粒都大大粒,非常足料!🈵
油麥菜🥬 $32
唔算太多餐廳會提供油麥菜,今日嘅油麥菜就非常新鮮翠綠!💚
西班牙無激素豬頸肉 🐷$148
白滑急凍米線 🍜$20
叫咗個咁靚嘅湯底,當然就食返個米線,唔好嘥咗個湯底啦!
益力多特飲 🍼$36
西班牙無激素豬頸肉
松茸野菌湯
登淥手工啤
2023-05-30 40 浏览
雖然天氣好熱,但香港人就係有鋪打邊爐嘅癮!🤣🤣今日試咗元朗呢間火鍋店!.坐低後,職員會拎調味料比我哋自行拌醬!.「藥膳花鵰醉雞煲」半隻$238🍽️:一開頭等煲滾後熄火,焗5分鐘後就可以食得啦!👍🏻藥膳味濃郁,感覺都幾滋補!「即炸響鈴」$58🍽️:炸得超級脆,可以直接沾上甜酸醬食。「牛魔皇」$328🍽️:牛頸脊牛肉都新鮮,牛胸油第一次食,感覺幾特別!「唐生菜」$32 「手打四寶丸」$98🍽️:好鍾意四寶丸中嘅墨魚丸,因為超彈牙,好有口感!😆😆「脆鯇魚片」$68🍽️:切得厚薄均勻,魚肉爽口新鮮!「西瓜沙冰」$48
坐低後,職員會拎調味料比我哋自行拌醬!

「藥膳花鵰醉雞煲」半隻$238

「即炸響鈴」$58
🍽️:炸得超級脆,可以直接沾上甜酸醬食。

「牛魔皇」$328
🍽️:牛頸脊牛肉都新鮮,牛胸油第一次食,感覺幾特別!

「唐生菜」$32
「手打四寶丸」$98
🍽️:好鍾意四寶丸中嘅墨魚丸,因為超彈牙,好有口感!😆😆

「脆鯇魚片」$68
🍽️:切得厚薄均勻,魚肉爽口新鮮!

「西瓜沙冰」$48

位於元朗泰利街的叁淥火鍋,是一家值得一試的火鍋店。不僅食物質素非常好,而且份量多好足料。除此之外,店員的服務也非常好,不停地幫忙換碟和隔油,讓客人能夠專注地享受美食。我們結帳的時候發現有八五折,不知道這個折扣是否全天候都有。.首先,湯底是必嚐的美食之一。胡椒豬肚雞湯的味道濃郁,鮮甜的雞湯和豬肚的香氣融合在一起,加入胡椒十分醒神,讓人垂涎欲滴。湯底讀的時候我們先煮5分鐘,之後飲下頭啖湯。結果我們都飲了兩三碗才開始打邊爐,非常鮮甜。.打邊爐當然少不了牛肉拼盤-牛魔皇,肉質鮮嫩多汁,有不同的牛部位牛頸背、牛舌、牛胸油和黑柏葉,肉眼可見有靚靚的雪紋,每一口都散發出濃濃的肉香。而且餐廳也很注重視覺,用乾冰營造出一種在仙境的感覺,是打邊爐的得有浪漫。.即炸響鈴也是非常值得推薦的菜式,外層酥脆,內裡則是嫩滑的肉質,浸在湯底中味道更加美妙。另外,爆汁胡椒豬肉丸也是一道絕不可錯過的菜式,每一口都嚐得到肉汁的爆炸感,味道十分濃郁。.如果想要吃些蔬菜來中和口感,田園菇菜拼盤是一個不錯的選擇。菜、菇、玉米等綠色食材搭配得宜,既健康又美味。.小食來說,真心推介黃金南瓜條,是一道別出心裁的菜式,南瓜條內層濕潤,外

小食來說,真心推介黃金南瓜條,是一道別出心裁的菜式,南瓜條內層濕潤,外面酥脆是鹹蛋黃的香氣,吃起來十分過癮。

除了食物之外,店家還提供了多種飲料,其中蜜桃梳打和益力多特飲都非常受歡迎。蜜桃梳打清涼爽口,帶有淡淡的水果甜味,非常適合搭配辣味火鍋。而益力多特飲則是一款口感豐富的果汁飲料,濃郁的果香和酸甜的口感讓人回味無窮。

除了食物和服務之外,叁淥火鍋的環境也非常值得一提。店內非常寬敞,座位舒適,讓客人可以盡情享受美食的同時,也能夠感受到舒適愜意的用餐環境。店內裝修簡潔時尚,燈光柔和,讓人感到放鬆舒適,營造出一個愉悅的用餐氛圍。總之,叁淥火鍋不僅提供了美味的食物和優質的服務,還營造了一個舒適愜意的用餐環境,絕對是一個值得一試的好去處。

總之,叁淥火鍋是一家非常值得一試的火鍋店。食物質素高、份量大,店員服務好,讓客人能夠享受到最好的用餐體驗。如果你想要吃好火鍋,那麼叁淥火鍋絕對是一個不容錯過的好去處。
2023-05-27 16 浏览
元朗有間五,六十年代裝修香港情懷FEEL既叁淥火鍋店,地方夠大,仲有幾間VIP房🎤🎯🀄火煱湯底補一補😁滋補養顏松茸野菌$168 湯底濃郁,陣陣松茸香🍄🍡🍢鍾意食丸既一定要叫呢度嘅手打蟹子墨魚丸,爽脆彈牙🥩新鮮牛肉拼(腩心拼腩頭)呢度採用嘅新鮮牛肉相當有睇頭,鮮甜牛味肉質豐富🐷新鮮第一刀嘅豬肉$198 極之爽口真係必食,唔會煙韌🥬🌽清清地叫個田園菇菜拼盤$68 多款雜菜姑同甜粟米前菜 🐟黃金炸魚皮$78 同埋 即炸響鈴$58即炸響鈴一層一層厚厚的腐皮非常足料 🥢🥟手包餃子拼盤$78 隻隻份量十足,推介紫菜餃非常特別多款沙冰特飲仲有自製嘅手工啤🍺🫗益力多$38同哈密瓜沙冰$48 都好飲吾太甜🌟店員服務好好,悉心推介🌟上菜快速,價錢合理

🍡🍢鍾意食丸既一定要叫呢度嘅手打蟹子墨魚丸,爽脆彈牙

🐷新鮮第一刀嘅豬肉$198 極之爽口真係必食,唔會煙韌
🥬🌽清清地叫個田園菇菜拼盤$68 多款雜菜姑同甜粟米

前菜 🐟黃金炸魚皮$78 同埋 即炸響鈴$58
即炸響鈴一層一層厚厚的腐皮非常足料 🥢
🥟手包餃子拼盤$78 隻隻份量十足,推介紫菜餃非常特別

🌟店員服務好好,悉心推介
🌟上菜快速,價錢合理
2023-05-27
2023-05-27 11 浏览
朋友帶路食好野,去了叁淥火鍋,裝修有特色,座位相當闊落,好舒服好有空間感而且服務質素仲好好松茸野菌湯底 $168松茸味道香濃,而且營養價值很高,仲有強身健體的功效,健康有益新鮮牛肉拼(腩心拼腩頭)$468腩心脂肪較少,肉味香濃,腩頭是牛隻的背闊肌油花入心,爽脆嫩滑有牛肉鮮甜,又有獨特口感新鮮第一刀 $198第一刀即是斬下去第一刀的豬肉,肉質非常腍軟,纖維細緻,脂肪分佈均勻,沒有肉筋,既爽口又帶點煙韌手包餃拼盤 $68包含了白菜餃,紫菜餃,韭菜餃各2隻,餃子皮薄餡料多,十分足料手打蟹籽墨魚丸 $48大量蟹籽包住墨魚丸,墨魚丸爽脆彈牙,好味道即炸響鈴 $58即炸熱辣辣,打邊爐首選黃金炸魚皮 $78鹹蛋黃炸魚皮超正,食極都唔夠田園蔬菜拼盤 $68益力多沙冰 $38哈密瓜沙冰 $48叁淥手工啤 $48老闆推介自家制手工啤,果然無介紹錯酒味香濃埋單時發現星期六,日全單85折,星期一至五全單75折,真係好抵
而且服務質素仲好好

松茸野菌湯底 $168

新鮮牛肉拼(腩心拼腩頭)$468
腩心脂肪較少,肉味香濃,腩頭是牛隻的背闊肌
油花入心,爽脆嫩滑有牛肉鮮甜,又有獨特口感

新鮮第一刀 $198

手包餃拼盤 $68

手打蟹籽墨魚丸 $48
大量蟹籽包住墨魚丸,墨魚丸爽脆彈牙,好味道

即炸響鈴 $58
即炸熱辣辣,打邊爐首選

黃金炸魚皮 $78
鹹蛋黃炸魚皮超正,食極都唔夠

田園蔬菜拼盤 $68

益力多沙冰 $38
哈密瓜沙冰 $48
叁淥手工啤 $48
老闆推介自家制手工啤,果然無介紹錯
酒味香濃

2023-05-24 18 浏览
本身住係元朗,識得搵隱世美食!呢間店既位置較隱蔽但其實都好近西鐵站,之前食過一次回味無窮,新鮮精選食材,食到食物既鮮甜味,用心經營!湯底:芫茜皮蛋湯今次清清地想食到食材鮮味,就叫左芫茜皮蛋湯!芫茜同皮蛋都好足料,打邊爐前忍唔住飲左兩碗湯,正!配料首推手打蟹籽墨魚丸,因為佢唔係急凍店果款墨魚丸,佢係真手打!食到墨魚既鮮味同口感,加埋蟹籽口感更加豐富!鬼馬雙星夠特別,係油炸鬼釀蝦肉,可以當小食就夠食亦可以點湯食!西班牙無激素豚肉片,雖然係豚片,但因為夠薄所以好快熟,味道濃而不腥。特別推介新鮮鵝腸!自從學識左打邊爐食鵝腸,鵝腸就成為打邊爐必點!新鮮鵝腸勁爽勁香!唔駛擔心會肥,因為淥完d脂肪會溶左一大半,淨番少少脂肪同油香,勁正!店員見你淥完鵝腸會好體貼咁幫你撇走曬啲肥油,貼心服務田園菇菜拼盤打邊爐食埋菜健康d, d菜索哂d湯汁,好正,而且d菜勁新鮮幼嫩,唔會黃葉。黃金炸魚皮極多咸蛋,超邪惡可以點湯食又得就咁食都好好味!哈密瓜沙冰&西瓜沙冰必點推介! 係用新鮮水果打成沙冰,唔係就咁加糖水,所以唔會死甜,超級好味! 飲落去透心涼,配打邊爐一流!整體而言,出色既火鍋店,新鮮精選食材,值得專程去食

湯底:芫茜皮蛋湯

配料
首推手打蟹籽墨魚丸

特別推介新鮮鵝腸

田園菇菜拼盤

黃金炸魚皮
極多咸蛋,超邪惡可以點湯食又得就咁食都好好味!

哈密瓜沙冰&西瓜沙冰

整體而言,出色既火鍋店,新鮮精選食材,值得專程去食
2023-05-21 10 浏览
環境:正門有大大塊的牌坊🚪叁淥火鍋,餐桌寬敞,座位闊落舒適。服務:主動,熱誠😄點餐:叁淥豬骨煲$288⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆燈湯底真係好出色,好香黑胡椒豬肚味,足料新鮮豬肉(有豬尾,豬骨…)冇唸到豬骨湯一點也不肥膩,湯底奶白色,十分香濃😋。手打四寶丸$98⭐️⭐️⭐️⭐️鮮蝦,墨魚,牛肉,鯪魚合共八粒手打蝦丸及墨魚丸非常鮮甜爽口,一口咬下去好彈牙。新鲜豬拼盤$228⭐️⭐️⭐️⭐️特別介绍豬大刀,那些白色的部份不是脂肪,不会肥腻,肉質好爽嫩,還有蝴蝶腩,豬肚,豬潤,豬粉腸)黃金炸魚皮$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️用鹹蛋黃即叫即炸,又薄又脆,亦有醎香味,佐酒一流。鬼馬雙星$78(有6件)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️油炸鬼很脆口,加上舖上蟹子嘅鲜蝦滑,用心小吃。田園菇菜拼盤$68⭐️⭐️⭐️⭐️總括來說:用心經營,不单足料,而且材料新鲜,會向其他人推介。現在週末去食還有八五折,平日也有七折。👍
服務:主動,熱誠😄
點餐:
叁淥豬骨煲$288⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆燈
手打四寶丸$98⭐️⭐️⭐️⭐️
鮮蝦,墨魚,牛肉,鯪魚合共八粒
手打蝦丸及墨魚丸非常鮮甜爽口,一口咬下去好彈牙。
新鲜豬拼盤$228⭐️⭐️⭐️⭐️
黃金炸魚皮$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
用鹹蛋黃即叫即炸,又薄又脆,亦有醎香味,佐酒一流。
鬼馬雙星$78(有6件)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
油炸鬼很脆口,加上舖上蟹子嘅鲜蝦滑,用心小吃。
田園菇菜拼盤$68⭐️⭐️⭐️⭐️
唔search Openrice都留意唔到有呢間舖,原來就係永順隔離幾個舖位,想食靚料邊爐或者私房菜可以考慮咁岩星期一至四做緊75折優惠😍即刻抵食左叁淥豬骨煲 $216超級足料,淨係呢煲已經有3大舊豬骨新鮮豬拼盤 $171(第一刀,蝴蝶腩,豬潤,豬粉腸)滿足食豬既慾望😆深海龍躉斑片 $224呢個係見到其他食家相而揀,以呢個價錢食到咁多片咁厚身嘅龍躉,物超所值即炸紫菜響鈴 $51呢個即食都得,超脆卜卜手打四寶丸 $73(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)墨魚丸特別有驚喜,有粒粒墨魚,夠曬彈牙田園菇菜拼盤 $51新鮮多料,蔬菜都有兩款👍🏻菠蘿沙冰 $48打邊爐當然要配凍嘢先夠爽,菠蘿味十足🤤沙冰好夠味
咁岩星期一至四做緊75折優惠😍即刻抵食左

叁淥豬骨煲 $216
超級足料,淨係呢煲已經有3大舊豬骨

新鮮豬拼盤 $171
(第一刀,蝴蝶腩,豬潤,豬粉腸)
滿足食豬既慾望😆

深海龍躉斑片 $224

即炸紫菜響鈴 $51
呢個即食都得,超脆卜卜

手打四寶丸 $73
(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)
墨魚丸特別有驚喜,有粒粒墨魚,夠曬彈牙

田園菇菜拼盤 $51
新鮮多料,蔬菜都有兩款👍🏻

菠蘿沙冰 $48
打邊爐當然要配凍嘢先夠爽,菠蘿味十足🤤沙冰好夠味
收工朋友約打邊爐 佢話平時做嘢經過見到有個鍋底好吸引 我哋食飯嗰個時間仲有七五折!由於我哋兩個都好鍾意食牛 所以佢就預早book咗孖寶套餐 新鮮騸牿牛骨湯底+新鮮手切騸牯牛拼盤(腩頭+吊龍+腩心)-$598個湯底真係有啲驚喜 店員話飲左湯先打邊爐個湯超重牛味 入面仲有好大條牛骨 加左啲蘿蔔同埋粟米 好香 未打邊爐,已經差唔多飲咗一大半鬼馬雙星 -$78打邊爐啲嘢未到 見到隔籬枱食好吸引,叫咗黎試吓佢係油炸鬼上面放咗啲蝦膠落去炸 脆卜卜味道啱啱好 手切牛拼盤都好靚 腩頭腩心油花分明 碌一碌好快就食得吊龍比教有咬口 一次過可以食晒三種唔同嘅款 幾抵食手打黑松露豚肉丸 -$48半份超重黑松露味! 豚肉丸比較彈牙手打蟹籽墨魚丸 - $48半份呢個真心推介👍🏻👍🏻蟹籽墨魚丸外脆內軟鍾意食墨魚丸嘅一定要試吓新鮮鵝腸 - $128一嚟到噴曬煙 擺盤好靚岩晒打卡鵝腸好新鮮 夠肥好好味 嘢飲方面我哋叫咗個西瓜沙冰同埋鹹檸梳打佢沙冰都仲有好多選擇!店員話呢個湯底係限量 如果想試,真係要預早打去留定!
收工朋友約打邊爐
佢話平時做嘢經過見到有個鍋底好吸引
我哋食飯嗰個時間仲有七五折!

由於我哋兩個都好鍾意食牛
所以佢就預早book咗孖寶套餐

新鮮騸牿牛骨湯底+新鮮手切騸牯牛拼盤
(腩頭+吊龍+腩心)-$598
個湯底真係有啲驚喜 店員話飲左湯先打邊爐
個湯超重牛味 入面仲有好大條牛骨
加左啲蘿蔔同埋粟米 好香
未打邊爐,已經差唔多飲咗一大半

鬼馬雙星 -$78
打邊爐啲嘢未到
見到隔籬枱食好吸引,叫咗黎試吓
佢係油炸鬼上面放咗啲蝦膠落去炸

一嚟到噴曬煙 擺盤好靚岩晒打卡
鵝腸好新鮮 夠肥好好味
新鮮鵝腸

嘢飲方面我哋叫咗個西瓜沙冰同埋鹹檸梳打
佢沙冰都仲有好多選擇!

店員話呢個湯底係限量
如果想試,真係要預早打去留定!

2023-05-11
用餐时段
鬼馬雙星
新鮮鵝腸
  • 手打蟹籽墨魚丸
2023-05-09 59 浏览
「秘製泰國椰子雞湯」($238) 湯底由員工即開兩個新鮮椰青倒入椰子水煲🥥🥥即叫即煲,有賣點👍🏼滾起之後用漏斗計時,時間控制得剛剛好,等湯底滾好就先食雞,食完就準備打邊爐,加湯之前飲咗啖椰子雞湯,椰子味好香好清甜,越煲越出味,食完唔口渴👍🏻雞件嫩滑份量多,粟米超甜,有驚喜♥️打邊爐之前先嚟兩個小食做頭盤,「鬼馬雙星」($78) 係油炸鬼加上鮮蝦滑,油炸鬼脆口,脆得嚟唔會太油膩,蝦滑爽口彈牙;「黃金南瓜條」($58) 一定要叫!呢個唔係度度整得好食,鹹蛋香口南瓜鬆化香甜🎃must must eat😋朋友唔食牛,點咗豚肉「新鮮豬拼盤」($228) 有第一刀、蝴蝶腩、豬潤、豬粉腸,切得厚薄適中,吸收哂濃濃嘅椰子湯底味道🧽🤤第一刀即係豬頸下面位置,每隻豬只得500 克,好矜貴🤩✨肉質唔肥唔靱,油脂分布平均,入口勁爽,脂肪位亦好爽口,好重肉味,一流‼️「娃娃菜」($32) 翠綠冇爛葉,索晒椰青好好食😋「手打四寶丸」有鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚肉,食材新鮮全部大大粒,又彈牙,真材實料👍🏼「爆汁胡椒豬肉丸」($38) 口感爽脆都唔錯💦👏🏻總結食物全部用料新鮮,質素幾高,份量足最後捧住個肚走🤰🏻環境企理,每台

總結食物全部用料新鮮,質素幾高,份量足最後捧住個肚走🤰🏻環境企理,每台之間保持適當距離,除咗普通四人枱同卡位仲有幾間VIP房,多人方便傾計;值得一讚呢度嘅員工個個都好有禮貌,收碟同換碟速度快,中途仲拎隔油湯杓細心片走油渣🥰回頭率100%🤜🏻🤛🏻💯今個五月逢星期一至五有88折,生日月有8折🎂
新鮮豬拼盤
手打四寶丸
黃金南瓜條
西瓜沙冰、菠蘿沙冰
2023-05-06 25 浏览
近日有朋友推介元朗一間高質港式火鍋,好食之餘,4月重有全單7折優惠,咁抵就去試下。今次叫了個小食、湯底、3款火鍋料、1個唐生菜同兩杯飲品。職員隨即遞上醬料:蒜蓉/炸蒜/辣椒/沙茶醬/豉油/蔥花/芫荽,自己隨意選擇。🔶 黃金炸魚皮|$78黃金嘅意思即係用鹹蛋黃去炸, 即叫即炸,保證炸脆,鹹香味美,建議一上枱就即刻食!🔶 芫荽皮蛋湯|$138飲下個湯先,非常鮮甜,勁足料既味道。芫茜味非常芳香,鍾意芫茜既就一定滿足你🔶 牛魔皇(牛頸脊/黑柏葉/牛舌/牛胸油)|$328擺盤幾靚,而且有幾個牛既不同部位,滿足到貪心既我。牛胸爽食落油脂均勻,牛香滿溢; 而黑柏葉就非常爽脆。🔶 即炸響鈴|$58依款可以單食或者沾湯底食,試單食先會知道即炸跟街買有咩分別。好脆,沾湯底又係另一味道,另外重可以沾泰式辣醬一齊食,幾特別幾過癮。🔶 潮汕墨魚丸 4粒|$38自家製手打,質感有咬口,同時味道都比較濃🔶 西瓜沙冰&菠蘿沙冰|$48/杯唔止有酒類選擇,梳打椰青同沙冰都應有盡有,我地叫左西瓜沙冰同菠蘿沙冰,大大杯,配打邊爐好痛快!!!🔶 🔶 🔶最後不得不提,店員會不時主動幫你隔油,服務真係好好!!📍叁淥火鍋元朗泰利街

🔶 黃金炸魚皮|$78

🔶 芫荽皮蛋湯|$138

🔶 牛魔皇(牛頸脊/黑柏葉/牛舌/牛胸油)|$328

🔶 即炸響鈴|$58

🔶 潮汕墨魚丸 4粒|$38
自家製手打,質感有咬口,同時味道都比較濃

🔶 西瓜沙冰&菠蘿沙冰|$48/杯

📍叁淥火鍋
元朗泰利街23-27號地舖
2023-05-04 16 浏览
憑著多款獨門湯頭、特色又豐富的火鍋配料,叁淥火鍋已成為元朗特色火鍋的新代表,受到廣大街坊的喜好,人氣爆紅,而且在本月光顧有七折優惠,心動不如行動,立即訂座,與家人大「涮」一番火鍋。叁淥火鍋的泰國椰子雞湯真材實料,難怪被評為元朗最強的泰國椰子雞湯,不少食客來到叁淥火鍋都必點泰國椰子雞湯。店員先將新鮮雞件放進鍋裡,然後再把即開的椰青水注入雞鍋裡,與粟米、馬蹄、紅棗、杞子、芫荽、北芪等慢慢熬湯,店員把椰肉挖出,可即食或煮湯。隨著沙漏沙粒一點一點的往下流,泰國椰子雞湯飄散著清香的椰子香,一喝更是滿意。泰國椰子雞湯湯底清徹,清楚看到許多食材,泰國椰子雞湯原汁原味,鮮甜順口,讓平日不太喝火鍋湯的我喝了好幾碗,大人小孩都喜愛,每喝一次雙眼發亮,說很好喝,雞肉軟嫩不油膩。手包餃拼盤我選了紫菜餃及韭菜餃,紫菜餃和韭菜餃飽滿大顆,充滿家常味。韭菜餃個頭不小,韭菜豬肉餡比例恰到好處,吃得出挺鮮美甘甜,韭菜餃就算不用沾醬吃也美味得很。紫菜餃相當飽嘴,餃皮屬於有勁道的那種,內餡可以見到絲絲的紫菜與鮮豬肉餡完美結合,一大口咬下紫菜餃還會有肉汁跑出來,紫菜餃樸實無華,卻十分滋味,讓人一口接一口。媽媽最愛吃火鍋時配吃

媽媽最愛吃火鍋時配吃讚歧烏冬,讚歧烏冬真是超級滑溜且彈牙,以天然的泰國椰子雞湯作為湯頭,回彈的讚歧烏冬與熱湯一起滑入口中,一口湯一口讚歧烏冬,甜甜的,涮嘴開胃。

每次來叁淥火鍋,不論是家人或是朋友都要指定點鬼馬雙星,鬼馬雙星簡直是神級小食,油炸鬼鑲入滿滿的蝦膠,剛炸好的鬼馬雙星熱騰騰的,金黃酥香,毫不膩味,蝦膠紮實具彈力,富有濃濃的蝦鮮味,油炸鬼香脆可口,大家吃完鬼馬雙星都會吵著還想再吃呢。

手打黑松露豚肉丸都是叁淥火鍋自製的,是一道極具創意美味的手工火鍋料,吃到現在認真覺得叁淥火鍋每一款自家製配料下料均不手軟。那一大團黑松露光看就知道是頂級味兒,豚肉丸嚼起來細緻彈嫩,幽香的黑松露太銷魂了,手打黑松露豚肉丸口口都是愉悅。

田園菇菜拼盤非常豐富,色彩繽紛,包括多種蔬菜,如粟米、雞脾菇、鮮冬菇、油麥菜、唐生菜,蔬菜均洗得乾乾淨淨,嚐起來蠻清脆爽甜,菇菜和泰國椰子雞湯配合得天衣無縫,品味得到菇菜的清爽與原味。

懂吃懂煮的,一定會吃新鮮第一刀,常煮菜的媽媽一見到有新鮮第一刀,直嚷「一定要叫,好嘢嚟,好矜貴架」,直言沒想到叁淥火鍋有供應。我問媽媽甚麼是新鮮第一刀,媽媽答是豬脢頭中的上肉,佔豬身的份量極少,是切豬的第一刀,肉質爽口,用來做豬肉餅一流,老闆聽到媽媽的發言也說媽媽是識貨之人。

吃完新鮮第一刀,我明白為何是老饕們的至愛,新鮮第一刀擁有粉嫩的肉色,在嘴裡慢慢釋放豬肉的肉甜味與香氣,爽彈的新鮮第一刀在舌尖跳舞,收服老饕們挑剔的味蕾。

征服萬千小孩的西瓜沙冰需要一點等待時間,因為這裡的沙冰都是現點現打,嬌艷欲滴的西瓜沙冰怎麼拍都美美的,西瓜沙冰清甜滋潤,吃火鍋時喝西瓜沙最適合不過。

我鮮少在火鍋店喝白桃沙冰,主要是很多火鍋店沒供應,叁淥火鍋的白桃沙冰走輕盈路線,馥郁果香的白桃沙冰冰冰涼涼,喝上來有股水果自然的甜美,解飽膩又解渴。

鹹檸梳打在吃火鍋時的點擊率絕對是名列前茅,梳打的小氣泡與鹹檸的鹹酸沁涼爽快,喝下去神清氣爽,鹹檸梳打生津止渴,一喝止癮。
2023-05-02 26 浏览
今次去左元朗食叁淥火鍋打邊爐,呢度環境望落都好好乾淨,仲見到可以book房,慢慢玩住打邊爐都得。醬爆龍蝦雞煲 ($438)原隻澳洲生猛龍蝦即落煲秘製而成,仲要超大隻好足斤兩,食落好爽口又新鮮,雞肉好嫩滑,成個雞煲份量好多,醬料味道好濃,好惹味西班牙無激素豚肉片 ($188)上菜啲豚肉片好似一座火山咁,有煙冒出,整到好靚,食落又肉質細嫩另外叫左黃金炸魚皮 ($78)師傅加左咸蛋黃即炸魚皮,好香脆,咸香味濃!丸方面試左手打蟹籽墨魚丸 ($48)手打丸比起普通墨魚丸更爽口今餐真係好豐富!

醬爆龍蝦雞煲 ($438)

西班牙無激素豚肉片 ($188)

另外叫左黃金炸魚皮 ($78)
師傅加左咸蛋黃即炸魚皮,好香脆,咸香味濃!
丸方面試左手打蟹籽墨魚丸 ($48)
手打丸比起普通墨魚丸更爽口

今餐真係好豐富!
元朗橫街窄巷真係收埋特別多美食!今次去食火鍋🫕🐔🐷湯底:胡椒豬肚雞湯超入味👍🏻👍🏻足足半隻雞、勁多豬肚!🍡手打四寶丸&🥗田園菇菜拼盤🥗好爽滑,新鮮,仲好靚🫢菜都係靚料,仲大份到夠食3-4人😊🐷新鮮豬拼盤🐷有第一刀、蝴蝶腩、豬膶、豬粉腸係真新鮮!仲超大碟,夠食3-4人😋😋😋紫菜響鈴即炸,好脆口,紫菜包左係入面,口感好特別👍🏻- 哈密瓜沙冰🍧第一次飲,好清新🥰🥰特別要讚店員:經常都會主動過來不走湯面既油👍🏻好細心!整體黎講,係隱蔽而高質既火鍋👍🏻有大人細路或一班friend既話仲可以包房仲做緊全單7折,抵!
元朗橫街窄巷真係收埋特別多美食!
今次去食火鍋🫕

🐔🐷湯底:胡椒豬肚雞湯
超入味👍🏻👍🏻足足半隻雞、勁多豬肚!

🍡手打四寶丸&🥗田園菇菜拼盤🥗
好爽滑,新鮮,仲好靚🫢菜都係靚料,仲大份到夠食3-4人😊

🐷新鮮豬拼盤🐷
有第一刀、蝴蝶腩、豬膶、豬粉腸
係真新鮮!仲超大碟,夠食3-4人😋😋😋

紫菜響鈴
即炸,好脆口,紫菜包左係入面,口感好特別👍🏻

- 哈密瓜沙冰🍧
第一次飲,好清新🥰🥰

特別要讚店員:
經常都會主動過來不走湯面既油👍🏻好細心!

整體黎講,係隱蔽而高質既火鍋👍🏻
有大人細路或一班friend既話仲可以包房
仲做緊全單7折,抵!

2023-04-24 39 浏览
今天來到元朗,朋友推薦食「叄淥火鍋」。我話火鍋周圍都有,為何要選這間呢?他講了一句:食過你就知。我們大約6點左右到,人不算多。首先叫了個小食、兩杯飲品,同埋叫了個湯底。跟住佢竟然話飲下個湯先再叫配菜。職員隨即遞上醬料:蔥花/芫荽/蒜蓉/炸蒜/辣椒/沙茶醬/豉油,自己隨意選擇。首先來的是小食「金磚豆腐粒」,豆腐粒脆口不䶢,內裡仍然十分嫩滑,應該是我暫時食過最好食的炸豆腐。跟住黎左兩杯飲品「䶢檸七」和「芒果梳打」,兩個都不甜,味道剛剛好。之後上的是「花膠燉鮮水鴨湯」。湯頭呈奶白色。朋友即刻盛了一碗給我試試。嘩,湯底鮮甜,水鴨燉得非常淋,肉味滲入湯中。另外,花膠量十足,等不到十分鐘,湯面已有層膠質凝結。怪不得朋友話配菜要飲完個湯先再上。之後朋友叫了「新鮮第一刀」、「手包紫菜餃」、「潮汕手打牛丸墨丸雙拼」、「即炸響鈴」和「娃娃菜」。「新鮮第一刀」原來是近頸部的豬肉,肉味香濃,肉質爽口,配上花膠湯底,鮮上加鮮。「手包紫菜餃」真的十分少見,一咬開陣陣的紫菜香味,夾著一些榨菜,味道香口。「潮汕肉丸」肉味香濃,口感爽口彈牙,超好食!「即炸響鈴」上菜時,侍應竟然送上泰式辣醬,叫我們點醬試試。一試才知道即

「潮汕肉丸」肉味香濃,口感爽口彈牙,超好食!
「即炸響鈴」上菜時,侍應竟然送上泰式辣醬,叫我們點醬試試。一試才知道即炸跟街買的分別。
最後用「娃娃菜」吸收埋湯底的精華,完美!

埋單時老闆竟然話4月任何時段都做緊全單7折,非常抵食!性價比超高!

出來時已約定朋友,4月尾前再來多次!