2018-08-02 35 浏览
一直信想試呢間來自新加坡嘅莆田,事實上佢主打福建菜,又拎過米芝蓮,加上咁多好評,我信心都大。今日帶埋家人,到尖沙咀分店用膳。可能因為假日,午市生意都好好,幾乎有八成滿座,店員好有禮,好快安排我地坐低。店鋪位於美麗華,光猛舒適。所謂不時不食,莆田都經常按時令推出相應嘅菜式,近日最多人試嘅應該就係佢地嘅蟶子宴,個個都話蟶子到,原來係咁解。據餐牌及店內嘅影片介紹,哆頭蟶來自莆田當地一個叫哆頭村嘅地方,世世代代養蟶子,純黑泥養植,所以養出嘅蟶子特別大粒飽滿。而且鹽份比一般蟶子重,十分鮮甜。我地都試左幾款,果然冇失望。前菜冰爽酒糟蟶子  119:呢道菜幾特別,似為冷盤,蟶子充滿酒香,肉質飽滿肥大,肉質鮮美,食落結實,而且入味鐵板鹽焗蟶子 99:將蟶子置於鐵板上,以鹽焗製,上枱時十分熱辣,插到實一實,要用叉先拗得開。蟶子焗過,同前面呢道酒糟蟶子質地完全唔同,由於水份抽乾左,食落會比較乾身,而且帶鹽味,好味呢。百秒黃花魚:黃花魚用清湯浸醃,開邊,食嘅時候都輕鬆夾到魚肉,但當然都難免會有d細骨。黃花魚魚肉本身係鮮甜嫩滑,同埋質地纖細。所以食落口都係好滑溜。湯底清淡,唔會搶去黃花魚本身魚肉嘅鮮味,亦都保

前菜

百秒黃花魚:黃花魚用清湯浸醃,開邊,食嘅時候都輕鬆夾到魚肉,但當然都難免會有d細骨。黃花魚魚肉本身係鮮甜嫩滑,同埋質地纖細。所以食落口都係好滑溜。湯底清淡,唔會搶去黃花魚本身魚肉嘅鮮味,亦都保持魚肉濕潤,推薦

興化米粉:米粉幼身,口感鬆軟,入口冇油膩感,炒得乾身,米粉調味唔會太濃,再自行加少少辣醬,更加特出,惹味