2019-11-04
Omakase由廚師發板,食最新鮮最時令最有心機嘅精品,每一口都慢慢享受,食完都想留住餘香,都係一件藝術品薄切白鯛配上柚子皮碎 & 炸原條白蝦刀功嘅展現,清新白鯛為味蕾作開頭,配上香口炸蝦,雖為小蝦卻有鮮味北海道厚岸蠔香滑清甜配上海葡萄多左份口感岩鹽帆立貝+火炙裙邊一款兩味,連芥末都一樣認真處理,更提升食物味道吞拿魚赤身配上拖羅 蔥花 芝麻 千本漬配搭完美,一口滿足,香而細膩,完整赤身配上各種軟爽香配料冰頭漬配薑片首嘗的三文魚嘴軟骨相當有驚喜,用作清清味蕾,酸甜爽口卻令人上癮眼仁奈配上胡椒 柚子 醬油無法與日常壽司媲美,連每一粒飯沾上醬油,柚子胡椒微辣減底油膩感金目鯛配白乾梅 酸 配味提鮮,肉感味道不在話下,連鯛皮亦有不同口感黑鯥配甜酒海帶好細緻,連少少配料都細嫩處理,難怪黑鯥味道更突出筋子配赤蝦三文魚子一直係我至愛,第一次食未經處理,連住成塊衣,配上自家調配醬油同酒,甘香又飽滿,底配上赤蝦中和甘味而且啖啖肉大拖羅配墨子麵豉食到咁上下其實真係唔只係食壽司咁簡單,將一碗碗心機配搭嘅定食濃縮為一口,呢款就將拖羅做到半熟,墨子麵豉添加多份味道,好足味河豚乾係海邊曬乾,味道唔多較硬身,但魚味出
薄切白鯛配上柚子皮碎 & 炸原條白蝦
北海道厚岸蠔
香滑清甜配上海葡萄多左份口感
岩鹽帆立貝+火炙裙邊
一款兩味,連芥末都一樣認真處理,更提升食物味道
吞拿魚赤身配上拖羅 蔥花 芝麻 千本漬
配搭完美,一口滿足,香而細膩,完整赤身配上各種軟爽香配料
冰頭漬配薑片
眼仁奈配上胡椒 柚子 醬油
金目鯛配白乾梅 酸
配味提鮮,肉感味道不在話下,連鯛皮亦有不同口感
黑鯥配甜酒海帶
好細緻,連少少配料都細嫩處理,難怪黑鯥味道更突出
筋子配赤蝦
大拖羅配墨子麵豉
河豚乾
係海邊曬乾,味道唔多較硬身,但魚味出而煙韌,唔點醬油都好好味
煙肉茄串
野味爆醬
天婦羅
有蕃薯 蝦 同青椒
最驚喜係青椒內含明太子餡
清酒煮蜆
非常清甜無沙,淡湯都好好飲
梅子紫蘇冷麵
明明已經飽,但冷麵又清新唔滯,麵條分明
最中餅
完美落幕,薄薄脆餅皮包住滿滿大大粒嘅紅豆加香滑雲尼拿雪糕