2018-06-14
係旺角行街,同閨密想趁行人專用區無之前,好好細味我們曾有的香港特色。咁岩又搵到呢間用街坊cafe命名既餐廳,就入去試下。坦白講私心因為我酷愛雞蛋仔,每次唔開心,食番雞蛋仔就開心番。 最近都down down 地 賣相又吸引就入去試下。 入到去,好多油畫,仲有我兒時最愛,老夫子,真係好「港味」見到佢既餐,好多都好吸引。all day 係配雞蛋仔架,真係只能說老闆好愛港 ,好想識下個老闆。 見到隔離台叫左個龍蝦飯勁正,但無奈我地幾個都要減肥,只好忍一忍口。叫住個龍蝦炒河試一試佢。 好開心河粉無令人失望,中式得黎又入味,好濃既龍蝦汁,龍蝦肉鮮甜,有咬口,內仲配以不同海鮮,好驚喜。 餐湯仲可以選碗仔翅,真係令人好意外。菇味好濃,加埋醋真係,我覺得要帶外國朋友黎一試。朋友叫左個飲品叫「當我想起你」個名好sweet ,餐廳內好多飲品都改左特別既名,唔係女人野到,我都想飲番杯。 試左一啖,好清新,又靚,岩晒打卡用。另外我仲叫左個明太子牛油果意粉, 牛油果控既我好佩服店主心思,會配以青瓜一同入饌,減左牛油果油膩口感,明太子咬落去卜卜聲,好有咬口。蝦肉處理都好好,好厚實。 最後等到流晒口水既雞蛋仔出場啦
最後等到流晒口水既雞蛋仔出場啦,估唔到仲有爆谷同棉花糖,好豐富既配搭。 真係好正呀 ,食到大家。 雞蛋仔口感軟綿綿,濃味,令人食完一舊想再食多舊,加埋醬汁無平日食咁乾,呢個甜品一定要再encore.
謝謝款待,支持本土特色同埋有心思既小店。