2022-11-06 444 浏览
去日本之前嘅熱身,一定係食日本野。omakase當然最好,但次次都食到咁貴,真係好肉痛,咁不如經濟少少,試下居酒屋?之前記得和藏的話,你應該都睇過我寫過佢另一間餐廳和緣,非常精彩的餐廳,佢地出品嘅居酒屋又會有乜野特別呢?熟我少少的朋友都知我讀左SSI,來飲清酒就特別覺得親切,你可以以薰爽醇熟四大類別去了解清酒,你可以選擇唔同價錢嘅sake flight,我當日就選擇左二百幾嘅選擇,四種各有特別嘅sake,當晚我最喜歡一定係東洋美人嘅地帆紅,爽酒黎講唔會好佬。天狗之舞都唔會好似熟成酒咁一定係黃酒咁款,佢係好細膩個隻,都幾得人鐘意,而生酒個枝就一貫元素好多,薰酒就基本上人見人愛,車見車載,總之,我都幾推薦如果你黎一定要飲個flight,而當然,如果你愛sake,開支都係非常不錯嘅選擇,個list好長而且又唔貴,絕對適合飲酒嘅好地方。季節壽司盛合有壽司八件,卷物三件,全部都係靚魚,唔會俾啲普通野你,秋冬當然肥美,呑拿赤身勁出色,甜蝦同魚籽都好唔錯,呢個係刺身以外嘅好選擇。龍蝦料理兩食又係令讀者想起上次尖沙咀同九龍城我推薦個龍蝦,今次近九龍城食法,有黃金醬燒龍蝦球,你大概都估到乜味,本身話二人
去日本之前嘅熱身,一定係食日本野。

龍蝦料理兩食又係令讀者想起上次尖沙咀同九龍城我推薦個龍蝦,今次近九龍城食法,有黃金醬燒龍蝦球,你大概都估到乜味,本身話二人份,但我地想試多啲,四個人一人一件,龍蝦粥都好清甜,基本上枱枱都叫,應該都係經典之作。

大推呢個廚師長秘製吞拿魚下顎,可能你見到價錢覺得貴,但我大推,入口係有種勁豐富又覺得幸福的感覺。呑拿魚好似食緊肉咁,入口有溶化嘅感覺,唔知點解又好似有骨膠原咁,真係好好食。

打卡位真係多,宮崎A4和牛肉眼三食係一道適合好多唔同人食嘅野,一道三文治就令你想到wagyumafia,當然唔會有咁高質素嘅牛,但平好多,打卡都玩味得多,第二道壽喜燒嘅菜同蛋係好令人滿意,突顯出牛嘅鮮味。最尾的和牛壽司唔駛多講,影完相即食啦。

華味鳥、柚子蘿蔔絕對顯示到燒功,雞肉剛剛好嘅嫩滑,唔會令人有一絲覺得鞋口,同吞拿魚下顎一樣不可錯過。

燒野食完幾得就當然要叫多串,牛舌同雞翼我選擇了牛舌,想試下佢嘅牛處理得好唔好。

五卵卡邦尼烏冬又係打卡位,以明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽撈埋一碟點會唔好,個醬汁同口感可以話係好豐盛,你基本上諗唔到咁多種濃味食材唔會你推我讓,大家慢慢有層次咁奏一首交響曲。

最緊要氣氛好好,bar枱更加可以睇到open kitchen 嘅作業,同人飲酒更加開心,如果要ready投入去居酒屋的氣氛,來就一定無錯。