2014-10-19
因媽咪鐘意食曰本菜,但甚少吃有質素的壽司,發現屋企附近開了幾間餐廳都係荷李活商業大廈入面。咁啱有朋友試過話one of the best jp restaurant in hk. 咁高評價決定帶媽咪去食,慶祝生日!晚餐全部set dinner $1000/位起跳,bf想揀最貴嗰set 2千幾蚊位,但我同媽咪都覺得太貴,決定1千7嗰set整個set有十多道菜,只講最深刻頭盤有我最愛三文魚籽茶碗蒸,看上豪華,食落非常嫩滑我本身怕腥,幾年前試過一次質素不好的鮟康魚肝後都唔敢再叫,但呢度嘅魚肝鮮甜油脂滿瀉,一些腥味都無,有種oh my god 感覺! 係我最愛一碟!鮑魚是煮過的,非常軟身,配上鮑魚膏(曰藉師傅話老闆用鮑魚做的膏),很特別的味道,勝過鮑魚刺身好多,大家一致愛上。活蝦壽司用上活生生牧丹蝦,睇住隻蝦斷頭後仲郁緊,有啲不忍心,我等左兩分鐘確定無生命跡象先敢食,如此新鮮,點會唔好食師父給了兩款不同北海道海膽,一款馬糞,另一款忘記名字,比較罕有,師父建議先吃罕有嗰款,超濃海水味,男友話好似taste 到大海,第一款咸海水海膽完全帶出馬糞海膽鮮甜,好夢幻的配搭!其他吞拿魚腩,鲷魚等刺身壽司非
整個set有十多道菜,只講最深刻
頭盤有我最愛三文魚籽茶碗蒸,看上豪華,食落非常嫩滑
其他吞拿魚腩,鲷魚等刺身壽司非常新鮮,比較特別寿司飯用上比較硬身的米而且少醋,但頗討好
不得不提甜品椰子綠茶布甸味道一絕,連唔鐘意綠茶味的bf都好喜歡。
當晚有一半都係日本人,問到點解位置隱閉再加上新開張都生意咁好,?經理話其實同一集團有十多間高質素餐廳遍佈香港,日本,new york, london 等城市,好多都係老饕食家。證明好餐廳,即使隱閉,openrice少人介紹,仍然有不少捧場客,不過師父話,因佔中關係,好多枱都cancel 了。