𝑻𝒉𝒓𝒆𝒆𝒔𝒐𝒎𝒆 探花-🍽 晶莹虾饺🍽 红米肠粉🍽 青森苹果叉烧酥🍽 青芥紫菜鲜虾筒🍽 黑椒和牛炸云吞咆哮式大叫「我好想食点心」!比我地揾到一间位于谢斐道既Threesome! 一入到去十分Fancy(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 你以为得个样冇内涵?当你食第一道𩠌就知系错!(´∀`*)食过观塘豪隍都知粒虾饺真材实料!够大粒!而当我食过探花既虾饺一啖(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)OMG… 个人觉得正过豪隍!探花既虾饺皮薄馅靓得多!原只鲜虾加虾胶,而且虾好爽!然后饺皮同个名一样,薄到晶莹剔透!十分推荐(☝︎ ՞ਊ ՞)☝︎ 用新鲜红米打磨成肠粉嘅外皮,口感好烟韧,感觉好似糯米一样(*≧ω≦) 里面系脆卜卜既米网包住虾胶!口感十足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و叉烧酥味道中等,真有同菜名一样既青苹果味!但略嫌外面既酥皮太厚。有少少失望(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)到青芥紫菜鲜虾筒,再一次令人食到忘我既境界!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 再一次用米网包紫菜再包虾肉!睇得出几考师傅既手工同技术,点样可以控制到火喉岩岩好!*^o^*而且好清楚食紫菜烤熟之后,佢质地脆嫩,入口即化,再添加左紫菜既油脂!第一次食到咁强既味道!再加上青芥辣辣地既味道,令成味𩠌再升华另一但层次
𝑻𝒉𝒓𝒆𝒆𝒔𝒐𝒎𝒆 探花

晶莹虾饺

红米肠粉

青森苹果叉烧酥

青芥紫菜鲜虾筒

到青芥紫菜鲜虾筒,再一次令人食到忘我既境界!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 再一次用米网包紫菜再包虾肉!睇得出几考师傅既手工同技术,点样可以控制到火喉岩岩好!*^o^*而且好清楚食紫菜烤熟之后,佢质地脆嫩,入口即化,再添加左紫菜既油脂!第一次食到咁强既味道!再加上青芥辣辣地既味道,令成味𩠌再升华另一但层次(>人<)
黑椒和牛炸云吞

最后既和牛炸云吞十分出色!炸得好甘香但唔会好干!皮薄多馅!每咬一啖都比满满既馅填满成咀!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)再加上佢既黑椒汁十分入味!推荐!!

总括嚟讲探花睇得又食得,中式美食crossover 西餐风格!服务好!期待下一次试哂餐牌余下既菜式!

📍Shop 4-6, G/F Siu On Plaza, 482 Jaffe Road, Causeway Bay
#jcfoodgasm @threesomedimsum
晶莹虾饺