2021-10-19
札幌野食嘅靈魂一定唔少得湯咖喱 呢間係香港少有嘅正宗北海道湯咖喱餐廳 連店員都講日文 😬不過裏面大概10-12枱 而且好多在港日本人係度飲酒敘舊 🍻建議早D訂位就唔洗等啦 舖頭牆上嘅壁畫係一幅巨型嘅北海道地圖 🗺將北海道各地出名嘅野畫曬落去 🎨 而且黃燈下少少昏暗嘅感覺仲好warm添 🕯雞髀湯咖喱 🍗 🍛 $118隻雞髀好稔又好嫩滑 💦 用筷子已經拆到佢黎食 個湯完全就係湯咖喱嘅參考 ❗️我就係要呢D 🤘🏼湯咖喱本來係類似藥膳 將咖喱香料融合湯頭 唔會膩 反而有D似意式雜菜湯🍲咁愈飲香料味愈出 🍃 呢個湯就係有雜菜嘅清甜 配飯就再凸出咖喱香味 而且雞脾嘅肉味比較温和 完全唔搶😮💨每碗都配有炸雜菜(南瓜 秋葵 西蘭花等) 喺香港好少食到炸蔬菜 炸過之後菜味好出 但略嫌對呢個湯黎講太油🥴豚肉湯咖喱🥓🍛$118本身諗住都係同雞髀差唔多味 反正換湯不換藥 我錯了! 😭係唔好同 ❗️豬肉好香 D肉味落左個湯 多左陣油香 好啱重口味人士 😋前者係你享受個湯但冇咁好餸飯 後者係好似食米線咁全部野係一個package! 老實講我揀唔到邊個好食D 😝跟餐 薯仔沙律🍨北海道出產大量薯仔 所以都算當地人成日用
雞髀湯咖喱 🍗 🍛 $118
豚肉湯咖喱🥓🍛$118
跟餐 薯仔沙律🍨
北海道出產大量薯仔 所以都算當地人成日用嘅食材 薯仔沙律整到好幼滑 同埋撈左BB沙律醬 但都加左薯仔粒增加口感
跟餐 雞湯🥛
老實講就係好天然嘅味道 有好少 近乎眼藥水嗰種嘅鹹味 隱約飲得出有薑同埋雞味🐥
睇到呢度你仲唔試對唔對得住條脷?👅🚫❓起碼都like/bookmark啦😌