2024年1月20日上午11:45 ,我同朋友兩個人路過旺角,隨便搵間茶餐廳食嘢,入咗呢間新澳餐室坐低,店內大約有一半位置坐咗顧客,店內有三名侍應。坐低睇完餐牌打算叫餐,揚手示意,其中一個男侍應叫我等等,期間隔籬枱一名男顧客都有叫侍應,表示碟油菜未煮熟… 我心諗油菜都可以唔熟?過咗大約1分鐘,我再叫另一名女侍應落單,佢同樣叫我等等,呢個循環重複咗八次,冇錯係八次,我第八次叫人落單,佢都係叫我等等…. 過程大概10分鐘期間我一路有望到佢哋工作嘅情況,其實真係唔係好忙,茶餐廳嘅賣點其實就係快,落單叫八次,10分鐘都落唔到單,侍應後黑面冇水洗面,我梗係起身走啦,你估你係唔係米芝蓮茶餐廳咩?附近前後左右超過10間茶餐廳,我揀着你,都係我黑仔。唔好再詐型香港人北上消費食飯,可能侍應當左我係自由行,可以隨便黑面,不過如果你冇生意要執笠老闆就唔好問點解。