2006-11-13
我黎個両次, 両次都好失望。之前睇香港某本大heat既飲食magazine話呢間星洲caf擳錯。有一日平日放假, 麻老遠由大埔坐車到灣仔, 一心想嘆件咖央多士。挨!簡直不知所謂。件多士細到暈, 入面D咖央醬好似無査咁様, 淡而無味。呢個仲係下午茶餐添, 連杯咖啡, 咁就廿五銀。好啦! 諗住食lunch好D啦, 結果仲衰。個日係星期六, 両個朋友都係住香港島,我地約左去巴沙。去到好似話無set lunch。無辦法, 麻散叫囉。我同朋友一共三條友, 叫左三様野。星洲炒蘿白榚、肉骨茶、煎魔鬼魚。嘩!好似入左美女厨房咁。星洲炒蘿白榚黒到墨汁咁, 味道好怪, 有D燶燶地。肉骨茶湯多肉少, 我地三個人一人一細塊。煎魔鬼魚煎到一pat野咁, 仲有好勁“雪”味, 同我以前係Malaysia食個D簡直無得比。埋單仲驚人, TOTAL HKD 230, 我地無叫飲野, 食lunch要成70-80幾蚊一個人, 仲要好難食, 被D friend鬧到我暈。
條友, 叫左三様野。