2018-04-18
尖沙咀多野食就係人都知,基本人你想食咩國家既菜都可以係呢度搵。適逢女朋友就生日,聽朋友介紹下嚟左呢間係尖東站附近的日式和牛燒肉餐廳,一向鐘意日本的我地,可以話係超級期待。另外值得一讚的係環境,一向燒肉餐廳比我既感覺係好大煙,但係呢度就算好多人,都唔會覺得有咩油煙,餐廳主要係以和牛燒肉為主,每張枱上面都有一塊鐵板,同埋有個鐘仔隨時叫職員都得,相信店主係餐廳設計方面下左唔少功夫。餐牌上面仲有介紹牛的不同部分以及食法,真係好有心機。餐廳所提供的和牛種類都十分多,每一個我地都想叫,經過一輪同女朋友的討論,最後決定左叫和牛、特選和牛牛排肉、豬五花肉、上牛排肉當然唔少得既就係和牛肉眼。前菜我地就揀左野菜醋物,食完好開胃,原本肚餓的感覺變到更肚餓,更期待主菜的和牛。一上菜,我地立即燒和牛肉眼,驟眼睇上去脂肪分佈平均,比例完美,燒至六至七成熟岩岩好,食落去有入口即溶嘅感覺,應該係因為油花沾滿牛肉上面,加上肉質軟嫩,一試難忘!另外,食既時候先知道,原來師傅係出餐前已經好貼心咁幫我地平均咁切好左,刀功好到係無辦法睇得出有切過的痕跡,勁!特選和牛牛排肉,肉較厚切,同肉眼一樣,肉上面的脂肪比例平均,所以食落好
特選和牛牛排肉,肉較厚切,同肉眼一樣,肉上面的脂肪比例平均,所以食落好有口感。
至於上牛扒肉,呢個就同上面兩個有少許唔同,雖根比較多,但係食落去唔難咬斷,愈嚼愈上癮,所以好快食晒。
豬五花肉,雖然望落好多肥膏,感覺到好邪惡,但係完全唔濟,有驚喜!!
我地亦都叫左2碗白飯,食落似係用左日本米,米飯呈粒狀,容易入口,加上檸檬以及白桃梳打,用嚟餸和牛簡直一流。
總括嚟講,1個字,正!只可以一個好難忘的晚餐,一開始其實冇太大的期待,日本料理我地就食得多,真係估唔到和牛都可以咁好食,我覺得價錢係其次,最緊要當然係哄到女朋友開心,所有野都係值得既!