2024-01-28 1112 浏览
走进金湾渔港,先俾浓浓香茶气息迎面扑嚟,心情即刻愉快咗好多🍵。点咗几款必试小食:脆皮炸鱼皮,啖啖肉感加上一啲又脆又鲜明嘅口感,真系啱哂爱下酒嘅我。牛颈脊嘅弹牙同深郁牛味,真系撩拨到味蕾,一试难忘。再讲下𠮶清鸡汤底,细火慢煲出嘅汤圆滑得嚟鲜甜,加半只鸡入面,啲汤简直好饮到冇朋友!呢度嘅鱼干炒饭绝对系隐藏版劲食🍚,粒粒分明嘅饭加上香脆鱼干爆出嘅香味,每一啖都似喺度小小地爆炸咁,饱满满足感!而且随单来嘅芝麻菜同豉油鸡,又鲜又滑,话晒都系茶楼嚟嘅咖啡🥚,一壶好茶配埋啲劲香嘅食物,咪就系香港人回味无穷嘅风味喇!坐得近近地,𠮶份热闹嘅气氛加埋嚟紧唞嘅每一啁热气腾腾嘅美味,系我哋口袋唔深嘅普罗大众都享受得起嘅呀。撇开环境唔算豪华,但系嚟呢度食饭,唔单止饱肚,连心情都饱满咗😋。湾仔秘密基地,金湾渔港,我会再嚟㗎!👍