2025-05-30
假期約朋友一齊來到尖沙咀行街睇戲, 重點尖沙咀咁多好嘢食, 睇戲之前一定要 醫飽肚仔。 我們經常和朋友幫襯的石亭居酒屋~沃川居酒屋~店主新開了拉麵店, 真係要捧場, 佢哋咁有經驗, 拉麵一定製作認真。來到拉麵店搶眼嘅紅色 店面 ,充滿日式風味 , 拉麵主打清湯路線,海鹽、醬油、味噌, 望著餐牌都覺得很吸引。 重點係假期都有套餐, 真係好驚喜, 而且有好多款唔同嘅日本樽裝汽水, 啱曬心水。辛辣香肉慢煮叉燒 濃清湯拉麵,特盛慢煮叉燒 濃清湯拉麵。 兩款都是叉燒拉麵, 肉量震撼, 叉燒煮得又淋又嫩滑, 拉麵煙煙韌韌, 溏心蛋滑捋捋, 加埋筍乾 炸牛蒡 真係好豐富。自家製魷魚豚肉餃子(5隻) ,第一次食到餃子餡料有魷魚粒, 真係好鮮味,餃子皮薄餡靚有彈性,煙煙韌韌。餡料嘅魷魚彈牙有咬口,有海鮮味道。南蠻炸雞, 金黃香脆 雞肉嫩滑多汁, 加埋沙律醬真係好好味。只係加十蚊就有日本汽水 ,價格真係令人心動 。富士柚子汽水, 酸酸甜甜 充滿柚子味道 ,夠曬冰凍夠曬爽。靜岡綠茶可樂, 淡淡的綠茶味很清新。