2025-06-11
重慶大廈隔籬呢個地下food court開咗幾年,多數都係見啲遊客會去嗰度食蘭香園茶記,近排行過見到有間幾有特色嘅車仔麵店,Menu仲有唔少創新車仔餸~自選車仔麵一睇個menu實在太多樣餸都太吸引,今次一口氣叫7樣餸😆🤭有韭菜、豬皮、蘿蔔、豬手、魷魚丸、瀨尿牛丸同酸齋。麵底當然唔少得油麵,湯底就揀咗出面少有嘅沙嗲,沙嗲味唔太濃,覺得下次可以試吓叫多汁咁應該嗰啲沙嗲汁會落得多啲再濃啲,但就算湯底唔濃味,豬手豬皮等等已經醃好有味道嘅餸都好入味,加上我最鍾意食嘅韭菜有淡淡韭菜香呢碗車仔麵好滿足🤭😋(成七樣餸好難唔滿足😆)推介車仔麵餸:真係有魷魚嘅魷魚丸出面好少叫有魷魚丸,佢唔同墨魚丸咁,佢用魷魚打成,質地比較再彈口啲有粒粒嘅魷魚肉會爆醬嘅瀨尿牛丸牛丸入面有粒肉餡,包住好多湯汁,真係一咬開啲汁就會唧晒出嚟😋大大嚿南乳豬手南乳豬手整得好入味,炆得夠腍惹味酸齋孫仔麵筋味道啱啱好,都係食車仔麵必叫嘅經典
自選車仔麵
推介車仔麵餸:
真係有魷魚嘅魷魚丸
會爆醬嘅瀨尿牛丸
大大嚿南乳豬手
南乳豬手整得好入味,炆得夠腍
惹味酸齋
孫仔麵筋味道啱啱好,都係食車仔麵必叫嘅經典