2018-12-08 2626 浏览
從來未試過有咁誇張既經驗。話說我同女朋友兩人去左呢間餐廳宵夜。(之前都來過好幾次) 今次就問落單個同事 蟶子同元貝時價係幾多錢。咁個同事就好清楚咁答蟶子38蚊隻 元貝78蚊隻。嘩 蟶子咁平?本身仲想每樣要兩隻 聽完即刻4隻蟶子喇!之後叫埋其他飽肚野。我地仲係度話下次叫埋d同事過來食野又有多樣正野食。如是者埋單個下 計我78蚊隻。下?我地問埋單個女同事 岩岩你個同事話38蚊隻 張單唔岩wor。個女同事話唔會38蚊隻,係78蚊隻 然後拎張餐廳收埋既海鮮價錢俾我地睇話係78蚊隻。我地話係你個同事講話38一隻 依家你收我78蚊既問題 而唔係你賣幾錢。佢話我同事唔會咁講,應該係大家有啲誤會姐。咁我地就話點解你唔打俾你同事 問下你同事點講呢?(落單同事已收工)點知打完仲好野,俾個電話我聽 個同事就問我: 我有乜可能講38 我明明就講78 你有無搞錯呀你?嘩!大佬,我都未問你地有無搞錯 口講價同收客人既價差成倍。你問我有無搞錯?之後就叫左個大既過黎同我講 大家有誤會 不如計少我一隻。我即刻stop佢話唔好,錢你收足我 呢個真係唔係錢問題。依家你地講完唔應,仲要惡返我轉頭。你真係收返足我錢。我想話比你
我地仲係度話下次叫埋d同事過來食野又有多樣正野食。
之後就叫左個大既過黎同我講 大家有誤會 不如計少我一隻。我即刻stop佢話唔好,錢你收足我 呢個真係唔係錢問題。依家你地講完唔應,仲要惡返我轉頭。你真係收返足我錢。我想話比你地知我依家唔係比唔起個百幾蚊 依家明明係講既價錢同收既錢唔同 唔好講到好似我唔想比咁。
之後在場同事都再同我講 我地明白既 大家有誤會 唔好意思。我再同同事重申 無誤會 係佢講錯 我地兩個人都清楚聽住佢點講。唔好將件事當作誤會 成件事係100%無誤會既。

經過今次我只想講 呢間餐廳將中國文字既造詣(時價)體驗得淋漓盡致。
用一餐飯 個令中既時間時價翻倍再話返我轉頭。

By the way, 呢間餐廳既食物都不過不失,而且開到零晨三點,而且係銅鑼灣,一班人收工宵夜食飯感覺都幾好。不過服務,處理事情方面就..不敢恭維
2018-12-08