2024-03-29 83 浏览
网上睇过食评话呢间不错,本身住喺附近,所以当晚同屋企人落街食饭经过,咁就不如入去试吓啦,本身冇预约, Walk in入去话可以食90分钟,咁OK冇问题,入去时服务招呼不错,茶水碗碟摆枱好好,但刚拿起菜单嘅时候,就已经开始催促我哋点菜,咁唯有快快手点住两个菜先,但佢已经好似有啲唔开心就话净系点两个菜?跟住我话我点住先,之后我再点多两个菜,合共点咗四个菜,分别系:卤水拼盘卤水鹅件蒜蓉蒸蛏皇潮州蚝饼卤水拼盘份量可以,每款有两件至三件,当中都系有啲鹅脚头尾或者鹅翼头尾斩件。卤水鹅件就薄身骨多过肉,中间垫底芽菜就多,而且鹅肉仲好韧,好难咬开,同食评中人讲嘅似乎有啲差距,唔知系唔系当晚人多呢?唔系熟客仔?所以被分薄咗?至于当中嘅蒜蓉蒸蛏皇系全晚最伏嘅一碟𩠌,收时价 $88 一只,我哋一行三人所以叫咗三只,上菜时见到𠮶个圣子壳已经好细,之后只见到一大堆粉丝蒜蓉喺面,咁我拨开啲粉丝同蒜蓉后,终于揾到啲蛏子肉,啲蛏子肉大约壳嘅一半长度,而且好瘦,仲断开一至两截,真系未试过咁幼细嘅"蛏子皇",食落口好靭,一啲都唔似系新鲜嘅,似系急冻嘅,又或者已经放咗雪柜好耐,粉丝同蒜蓉得𠮶个咸味同埋少少苦味,总之呢碟嘢就

卤水拼盘
卤水鹅件
蒜蓉蒸蛏皇
潮州蚝饼

至于当中嘅蒜蓉蒸蛏皇系全晚最伏嘅一碟𩠌,收时价 $88 一只,我哋一行三人所以叫咗三只,上菜时见到𠮶个圣子壳已经好细,之后只见到一大堆粉丝蒜蓉喺面,咁我拨开啲粉丝同蒜蓉后,终于揾到啲蛏子肉,啲蛏子肉大约壳嘅一半长度,而且好瘦,仲断开一至两截,真系未试过咁幼细嘅"蛏子皇",食落口好靭,一啲都唔似系新鲜嘅,似系急冻嘅,又或者已经放咗雪柜好耐,粉丝同蒜蓉得𠮶个咸味同埋少少苦味,总之呢碟嘢就真系伏。

全场唯一最赞嘅就系潮州蚝饼,呢碟蚝饼啲蚝仔真系粒粒胀卜卜,蚝仔份量多,而且个脆浆炸得好好食,呢个就真系呢间嘅必食之选。

当晚潮州蚝饼系最迟嚟,仲要系等我哋食晒头三碟𩠌之后,佢收晒碟都仲未嚟到,咁啲侍应可能觉得点解我哋仲未埋单?不停行嚟行去眼望望咁,直至到我哋碟潮州蚝饼嚟咗之后先至再冇望落去,我都知道门口有人等紧,所以一食完就已经即刻埋单走,点知等咗好耐张单都未埋到俾我,啲侍应已经唔耐烦叫我自己去收银问一问,咁我唯有自己去收银度问啦,啲收银又话番我,叫我坐喺度等单过嚟,我咪嬲嬲地同佢讲,张单已经埋咗好耐都未到,系啲侍应叫我过嚟问㗎,佢先死死地气问返个侍应系边张枱张单,跟住个收银同我讲话从来冇接过话呢张枱埋单,咁我唔理啦,麻烦你而家同我埋咗张单先,我想走啊,唔想再嚟喇!
2024-03-23
  • 潮州蚝饼