2019-02-25 101 浏览
之前食過鉄人旨花的鐵板燒套餐,念念不忘其鮮味佳肴,今晚約咗好耐無見的朋友一齊食日本野,一於再訂位來食呢間的Omakase套餐。 今晚客人都多,差唔多坐满,我地就坐吧台,可以望住師傅精心制作。餐牌有兩個唔同價錢的set 可以揀,今晚我就揀咗個Shinka Omakase, $1580. 先來前菜三點,松葉蟹腳加蛋黃醋:蟹肉鬆軟鮮甜,蟹味濃郁,水母刺身黑松露醋:第一次食水母刺身,質感通透晶瑩,咬落好爽脆,醋汁味道酸甜,令人驚喜,鮟鱇魚肝:質感軟稔厚身,魚的油脂味重。刺身系列,甩皮魚加魚肝醬, 梳子魚, 虎蝦, 蝦籽, 金目鯛,鮮甜美味,厚身嫩滑,金目鯛同梳子魚表面微烤過香氣散發。美國小蜜蜂龍蝦,刺身,賣相已經好吸引,大隻而多肉,顏色十分有光澤。肉質爽口鮮甜,啖啖肉,龍蝦味鮮甜可口,可以掃一掃鹽板,增添鮮味。南極圓白鱈魚,魚肉較結實 ,燒得剛好熟,肉質鬆軟香甜,油脂味濃郁。紫菜包燒帶子,帶子表面微燒過,大粒而厚肉,嫩滑鮮甜,同爽脆的紫菜味道好夾。 手握壽司,6貫,分別係:小鯽魚,用醋醃過,魚肉大塊厚身,都比舊飯大塊,蓋住飯面,肉質呈嫩白色,入口鮮甜,魚香味重,梅真鯛加海苔漬,第一次食到呢隻魚

先來前菜三點,
松葉蟹腳加蛋黃醋:蟹肉鬆軟鮮甜,蟹味濃郁,
鮟鱇魚肝:質感軟稔厚身,魚的油脂味重。

手握壽司,6貫,分別係:
梅真鯛加海苔漬,第一次食到呢隻魚的刺身,肉質軟稔,入口煙韌,
中拖羅,肉質呈嫩紅色,雪花油脂分佈平均,入口即溶,
平目魚,肉質鮮甜嫩滑,有淡淡魚脂味,
池魚,肉質透明清徹,咬落彈牙爽口,
赤貝,顏色鮮艷,入口爽脆。

海膽飯,海膽鮮甜嫩滑,滲入飯粒當中,非常濃郁,入口即溶,美味可口。

食日本餐當然要飲返碗香噴噴的味噌湯,用返龍蝦刺身的龍蝦頭放入當中煲湯,鮮甜而易入口。

甜品有多款味道的雪糕可以揀,我揀咗紅豆雪糕,奶滑香甜,加上有脆米,口感豐富。