2020-06-16 59 浏览
老公年少時已經喜歡去深井食裕記燒鵝,佢話裕記燒鵝味道道獨特,全香港人都知,很多食客都會專程揸車入去深井食,近日得知尖沙咀有分店,叫裕鵝莊。交通方便咗好多,老公立即約我去食燒鵝。餐廳現在由裕記第三代傳人經營,除了保存傳統做法,還加入新元素,吸引年輕人食客,餐廳裝修設計西式化,座位寬敞舒適。招牌燒鵝在新店都有自己嘅烤爐,由醃製到燒都係自己負責。並由總店請嚟嘅大師傅坐鎮,佢會因應燒鵝嘅出售速度再燒新鵝,保證隻隻都以最佳狀態給食客品嘗。老公叫咗半隻燒鵝,上庄胸肉的肉質會比較結實,脂肪較少,肉味濃郁,皮脆肉嫩,咬一口有肉汁流出嚟,醃料調味啱啱好,唔會搶走本身嘅鵝肉香味。下庄的燒鵝髀較為肥美,脂肪經明火燒製後逼出油份,皮脆而且味道較為甘香。食燒鵝當然少不了賴粉和酸梅醬。也試吓另一款燒味义燒,一樣做到出色,叉燒肥瘦適中,肉質鬆軟,多汁,香甜而美味。
食燒鵝當然少不了賴粉和酸梅醬。
2020-06-07