2016-07-03 894 浏览
有晩行完 Time square,見有少少餓,諗起附近條街有好多選擇,於是去睇睇。最近天氣好熱☀️,又成日想落雨⛈,好悶熱🔥。見到有間米缐鋪,心中即時想起'酸辣'兩字!入到去坐底,當然第一時間睇餐牌啦。見到有雲南小鍋米線,又有重慶酸辣紅薯粉。我即刻揀左重慶酸辣🍜,因為小鍋周圍都有,但紅薯粉通常要係街邊食,仲要坐得唔舒服!我叫左小辣,一心期待着一碗香噴噴嘅重慶酸辣粉。點知碗粉上到枱覺得好奇怪,首先係湯底嘅顏色,好似加左雞粉咁淡黃色,而且一啲辣嘅感覺都冇!於是我同個侍應講,佢話如果唔夠辣就加面前嗰啲辣醬。然後又好關心咁問需唔需要俾多啲肉碎你,佢話因為啲肉碎係同辣椒一齊整所以加左會辣啲....佢講完啲肉碎之後,我突然間醒左!通常係小窩米線先會有肉碎,而且我你想講好似小窩米線多啲。所以我再問個侍應係咪落錯左單?因為我叫嘅係重慶酸辣唔係雲南小鍋!!點知佢竟然答我,兩個都係一樣!我呆左一秒然後再問佢: 「點樣係一樣呀?你意思係我就算叫邊個,個湯底都一樣呀??」結果佢真係答我 :係!其實我已經好嬲😡,佢係咪覺得自己講嘅嘢好合理?過左一陣,佢又行埋黎問要唔要加肉碎。😑其實佢究竟明唔明,唔係加肉碎嘅問題。

其實佢究竟明唔明,唔係加肉碎嘅問題。重慶酸辣係醋酸味重,同雲南小鍋根本係兩樣野!
同埋重點係,我面前碗粉湯底好似加左雞粉一樣淡而無味,加左幾條韭菜,少少肉碎。碗粉仲要唔算平!💸呢間米線可以喺銅鑼灣立足咁多年簡直係奇蹟!😳

令我最唔明白嘅係既然已經冇咗呢個重慶酸辣粉嘅存在,點解仲要留喺個餐牌度呢?等客人發現有問題先話其實係一樣,仲要大條道理揸住個餐牌同我理論😤。真係唔知以為自己去左屈人寺!