2018-12-17
今年提早同屋企人做冬, 第一次到海港薈吃晚飯, 我們一行十二人訂了一圍冬至宴, 提早落定原價再減$300,每席全包$3888送特級紅酒一支和橙汁兩渣。冬至宴入面包括有上湯焗波士頓龍蝦伊麵底, 喜慶金豬全體,西蘭花炒帶子螺片,蟹肉海皇燴生翅,百花炸釀蟹鉗,原條遼參扣花菇,清蒸沙巴金花尾斑,一品醬燒雞, 本身甜品是歡樂紅棗糕,但我們改了壽桃包, 還有佳節時果。喜慶金豬全體 ~ 皮脆肉滑,好味!上湯焗波士頓龍蝦伊麵底 ~ 龍蝦份量多,還有我最喜愛的伊麵!西蘭花炒帶子螺片 ~ 帶子和螺片都有鮮味。百花炸釀蟹鉗 ~ 啖啖肉出面還有一層香噴噴的 杏仁片,令到蟹鉗更有口感。中間有一碟沙律,中和返蟹鉗的熱氣感。原條遼參扣花菇 ~ 遼參味道淡咗啲,冬菇大大粒有咬口,底層還有菜苗。蟹肉海皇燴生翅 ~ 味道清清哋唔錯, 但我本身不太贊成食翅, 如果可以改用第二種食材會比較好。清蒸沙巴金花尾斑 ~ 烹調的時間剛剛好, 魚肉好滑又新鮮。一品醬燒雞 ~ 同炸子雞的感覺差不多,外皮卜卜脆,雞肉嫩滑。壽桃包 ~ 有蓮蓉和奶黃兩種味,我咁為食當然兩種味都有試下啦! 我都係比較鍾意蓮蓉餡, 蓮蓉做得好滑又香,其實奶黃餡都
喜慶金豬全體 ~ 皮脆肉滑,好味!
喜慶金豬全體
上湯焗波士頓龍蝦
西蘭花炒帶子螺片 ~ 帶子和螺片都有鮮味。
西蘭花炒帶子螺片
百花炸釀蟹鉗
原條遼參扣花菇
蟹肉海皇燴生翅
清蒸沙巴金花尾斑 ~ 烹調的時間剛剛好, 魚肉好滑又新鮮。
清蒸沙巴金花尾斑
一品醬燒雞
壽桃包 ~ 有蓮蓉和奶黃兩種味,我咁為食當然兩種味都有試下啦! 我都係比較鍾意蓮蓉餡, 蓮蓉做得好滑又香,其實奶黃餡都唔錯,不過食壽桃包點都覺得蓮蓉味比較襯!
壽桃包
佳節時果 ~ 雖然我冇吃,但我見家人們好快就食完,應該都幾清甜。
佳節時果
紅酒 ~ 我沒有飲所以唔知道味道如何。
紅酒
第一次到北京道海港薈,食物質素唔錯, 最正係有無敵維港靚景! 本身屋企人諗住再來海港薈吃團年飯, 但海港薈都幾爆,揀了幾個日子,都已經畀人包場, 希望下次再有機會到海港薈吃飯啦!