2010-07-07 13 浏览
今日下午同事要到灣仔工作, 佢返回公司前在灣仔一間新開叫嚮茶的台式茶店買了16杯台式茶回來給我們, 由於我都是剛外出回來, 回來時所有茶已給同事取去, 問了我附近坐位的同事知道當中有珍珠奶茶, 葡萄柚綠茶, 芒果綠茶...等等. 由於同事知我只喜歡台式的果茶, 當中又以葡萄柚及百香果是我的至愛, 於是就留給我一杯葡萄柚綠茶, 由於外面太熱, 回來後看見它已急不待的拿來飲, 飲到一半才發覺忘記了為它拍照, 幸好還未飲完.杯茶看上去紅紅地都幾似紅肉西柚, 當中又有少少果肉, 飲落去就覺得勁有西柚味 (我試過其他台式茶店一般都無西柚味, 呢間就唔同), 少許酸酸哋, 唔太甜, 平常我飲這些台式茶是選擇微甜的, 但同事沒有幫我改甜度, 都OK. 其他同事都覺得呢間店D茶都幾好味, 除葡萄柚外, 佢哋覺得芒果綠茶都好味,下次我都要試下先, 希望再會有同事去灣仔工作啦.

9/16 之 葡萄柚綠茶
2010-07-06