2017-05-29
平時聽到話食韓國菜🇰🇷大家好自然就會諗起炸雞🍗烤肉🍖部隊鍋🍲🙄🤔但原來仲有韓式素食,都好好食架😍前幾日偽文青同朋友仔去尖沙咀 The Joomak.*偽文青下星期又返鄉下啦🇰🇷又會介紹韓國最新美食!敬請留意🙊.1️⃣羽衣甘藍煎餅 羽衣甘藍開頭完全唔知係咩黎 幾驚中伏 但又想試下新口味既煎餅 就問下店員係咩? 原來羽衣甘藍是一種蔬菜 綠色既 所以個煎餅都係綠色 食落口感同普通煎餅差不多 加埋個配汁一齊食 又ok wo🙆🏼.2️⃣韓蔘素雞湯 蔘味唔會太重 唔係個個都頂到陣人蔘味😅呢個我覺得接受到 而且個素雞係由糯米、栗子所組成 仲有杞子紅棗一齊煲 所以個湯好清甜 有6碗份量 👍🏻.3️⃣素芝士紫薯粟米 微烤粟米加上芝士及紫薯粉🙄 粟米用刀一切 就變成粒粒粟米再將芝士、紫薯粉混合一齊 又幾特別幾好食😍 第一次咁樣食粟米,超方便!.4️⃣韓式甜辣素炸雞 素炸雞仿真度高 加埋韓式甜辣醬 真係幾可亂真🙊必點👍🏻👍🏻.5️⃣韓式松子仁吞拿魚飯卷 發現韓國人真係好鍾意食松子 好多時候都會將松子加入菜式當中😄係呀係呀!呢度呢除咗呢有韓式素食之外呢,都有一啲係非素食嘅食物嘅,啱晒一啲「一餐總不能無肉落肚」既吃貨😅 一口飯卷
5️⃣韓式松子仁吞拿魚飯卷 發現韓國人真係好鍾意食松子 好多時候都會將松子加入菜式當中😄係呀係呀!呢度呢除咗呢有韓式素食之外呢,都有一啲係非素食嘅食物嘅,啱晒一啲「一餐總不能無肉落肚」既吃貨😅 一口飯卷 飽肚🤘🏻
6️⃣羽衣甘藍飲品 好似蔬菜汁咁 加入杞子 令到原本好菜味既蔬菜汁 又會帶有少少甜 愛上吃杞子😂
7️⃣土耳其蘋果茶 暖暖的蘋果茶 可按喜好加蜜糖 味道也不錯 可消滯😄
The Joomak (尖沙咀)
尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈3樓LCX 34號舖