2018-09-10 145 浏览
雖然夏天比較少人會去打邊爐🍲 但係打邊爐既心癮總係突然之間出現 作為行動派當然係一想好就要去做 於是尋晚就同家姐兩個人一齊打邊爐 因為自己本身唔係一個食量好大既人 所以任食對我地來講就冇咁抵於是就簡咗間非任食既餐廳🍴其實之前都食過係尖沙咀既分店 個間分店既裝修就相對時尚 而今次係荃灣既616就行大排檔懷舊路線 所用既枱 裝潢 佈景或者係醬油既器皿都係採用懷舊中式風格 同時兼顧咗社區特色例如荃灣既路牌都令人覺得設計者幾有心思💕點餐都依然係電子化 用iPad簡高質牛同邊爐配料 每款牛都有個小簡介 可以大概知道個味道如何 淥既時間 同埋知道食緊牛既邊個部份 平時牛好刁鑽既部位係度都可以食到 岩哂一班牛魔王 選項同價錢都一目了然 簡好就送單 完全唔洗叫店員落單 清晰又方便 岩哂我依個怕醜妹☺坐低無耐 會比碟西瓜🍉你消暑清涼一下 叫左2枝枝樽裝可樂 好爽呀 至於醬料 以自助形式混醬 基本上好多配料都有齊 紅椒 炸蒜 蒜蓉 芫茜 等等 我個人好推介大家一定要試下個秘制牛肉汁 酸酸甜甜 用黎點牛肉就更加帶出牛既鮮味 而鮮牛油醬油都係餐廳獨有 醬油散發住陣陣既牛油脂肪 油脂味濃 好香既醬油呀😬上次試左

上次試左個牛雜湯底 今次就叫牛骨清湯 清湯用左牛骨 粟米 白蘿蔔 湯底比想像中清甜 可能係因為用左6個鐘熬製既關係 用黎淥肉就岩哂啦 同時又唔會搶走牛既鮮味🤤

「碌一碌」有相當多款牛肉提供同選擇 我地簡咗美國🇺🇸同澳洲牛肉 共3款 澳洲和牛牛胸肉 油脂多 帶牛味 澳洲和牛牛頸脊 口感較嫩滑 油花相對較少 而我最推介既係美國天然-肩胛翼板 霜降的油花紋理清晰 由於係下肩胛眼肉同肩胛小排既位置 肉嫩多汁十分腍滑👍🏻👍🏻

除咗牛肉🐮 我地簡咗半打牛丸 同手打牛滑 牛丸同上前一樣足料好味🤩 牛滑牛味比牛丸濃郁 手打關係 咬落有爽彈口感 有肉汁😆 煮得耐都不失口感

店是用稻庭烏冬 唔洗淥太耐 烏冬超滑身 滑嘟嘟 份量岩岩好 用黎打邊爐送配料一流呀🥢
單點當然唔可以少得嗌蔬菜 邊可以咁單調 淨係食牛肉🐮 見價錢差唔多 我特登簡咗兩款特別既菜 第一款係羽衣甘藍 近年係大熱 營養好豐富 健康寶寶大愛❤ 味道好爽脆 有口感 第二款係翠絲水蓮菜 纖維高 營養滿分💯 有淡淡蓮花香 放落湯底後 吸入牛骨清湯湯頭既味道 爽脆加分😚✌🏻