2019-09-04 87 浏览
好耐冇同女朋友食西餐,我地今晚來到尖沙咀,Shine again~餐廳位於北京道,呢棟大廈都幾多餐廳,所以基本上客人都幾分散,唔會話十分之多或者好嘈咁。座位編排唔會話太過密麻近窗口有幾張比較闊落嘅卡位,當晚都已經有客人坐左。呢度裝潢幾特別,唔係好正式、傳統果種西餐廳,比較新式,燈光效果幾有趣,靚嘅,不過影相就唔係太方便,偏暗。menu方面選擇都算多,基本上都應有盡有,沙律、湯、冷盤、前菜都已經有好多款,主食有意大利飯、意粉、漢堡、煎鴨胸、煎鱸魚、鹹豬手、焗羊架、燒黑毛豬扒、燒肉眼、燒龍蝦等,仲有甜品。呢度並無套餐,一律單點。北海道帶子配三文魚籽沙律擺盤幾有趣,份量睇落唔多,不過我地倒左出來之後,都夠兩個人食。北海道帶子鮮甜軟腍,三文魚籽唔會太鹹,撈埋沙律菜來食就啱啱好雞翼係我最愛,一定要點,有兩種口味:甜蜜蜜同火辣辣,我地點左火辣辣雞翼,一份有8隻,正啊雞翼大隻,上枱時熱辣辣,外層沾滿辣粉,原來佢地用嘅麻辣粉,火鍋果種味道,所以會有少少麻,辣度頗高,如果平時唔算食得好辣嘅朋友要注意。因為我鐘意食辣,所以覺得好正雞翼外層香脆,而肉質唔老,又唔乾。如果唔食得辣,可以點蜜糖版本。莎士西西里蕃

座位編排唔會話太過密麻
近窗口有幾張比較闊落嘅卡位,當晚都已經有客人坐左。

呢度並無套餐,一律單點。

因為我鐘意食辣,所以覺得好正

莎士西西里蕃茄煙肉焗薯皮一份五件,原來呢度嘅食物都幾大份量。薯皮焗到啱啱好,芝士拉絲,加埋咁香嘅煙肉,點會唔好食

最後點左一份蕃茄大蝦闊條麵,單價198蚊,比起一般餐廳仔有用心。

因為除左一隻燒過嘅,仲去埋殼,好方便食嘅大蝦,仲有7隻大蝦仁,食落爽口,質素唔差架。闊條麵沾滿蕃茄醬,好濃郁,唔會太硬身,份量真係好足,我地咁樣已經好飽

水果茶