2023-04-04 231 浏览
以前好少食印度野,食都可能只係咖喱,無咩點試過正宗印度菜。不過呢日有朋友介紹,一齊黎左Tandoori Bites Bar+Kitchen,估唔到印度菜都可以咁好食,食出左一口驚喜😍😍 呢日我地叫左羊肉咖哩炒飯Lamb Briyani($128)、Uttrakhandi Pahadi Tikka($88)、Chilli Chicken Naanza Pizza($178),同埋Mango Lassi。 🐥🐣 羊肉咖哩炒飯Lamb Briyani,以羊肉和咖哩為主要材料,肉切成小塊,然後用咖哩粉和調味料腌製,再將蔥、薑、蒜、洋蔥等食材切碎,放入鍋中炒香,口感香辣可口,羊肉鮮嫩多汁,非常味美。 🐑🐏 Uttrakhandi Pahadi Tikka是印度香料和烤雞的美味混合。雞肉鮮嫩多汁,最特別係佢用左薄荷乳酪醬預先醃製D雞,香料亦令雞件增添了一絲微辣的味道,十分可口。 🐓🐓 至於Chilli Chicken Naanza Pizza用料非常充足,餅底非常香脆,令人食指大動。首先佢將雞肉切成小塊,用辣椒粉和調味料腌製,做成tikka。接著,係餅底塗上番茄醬,放上薄薄的芝士片,再加上腌製好的

至於Chilli Chicken Naanza Pizza用料非常充足,餅底非常香脆,令人食指大動。首先佢將雞肉切成小塊,用辣椒粉和調味料腌製,做成tikka。接著,係餅底塗上番茄醬,放上薄薄的芝士片,再加上腌製好的辣椒雞肉和青椒等食材,烤至金黃色,香氣四溢,口感豐富多樣,非常美味。 🍕🍕

呢度除左食印度野,最特別係有好多酒品,好適合同朋友係度一邊吃美食,一邊暢飲詳談。而我同朋友就揀左Zampa Soirée Brut 2011($88)、Grover Art Collection Shiraz Rose($78),以及Silver Moki Sauvignon Blanc 2021。 🍷🍷🥃🥃

Zampa Soirée Brut 2011,口感清爽,帶有一絲果香。 🤩🤩

Grover Art Collection Shiraz Rose是一款來自印度的葡萄酒,色澤呈淡粉紅色,香氣帶有淺淺的紅色水果和花香,入口口感清新,酸度適中,餘韻悠長。 😍😍

Silver Moki Sauvignon Blanc 2021為優質白葡萄酒,呈淡黃色,香氣帶有柑橘、青檸和草本等清新的水果和花香味道,可以一試。 😙😙

而餐廳亦都非常有善心,為有需要嘅人提供免費膳食,讓每人都可以係一口印度嘅味道之餘,亦為慈善服務出力,今次都可算係新嘅體驗😊😊

Tandoori Bites Bar+Kitchen
地址:西環皇后大道西178號地舖