2015-06-12
話說上次中午黎呢間「台風」食咗沾麵,而果次無影相無寫食評,於是今次就補番。點解黎食多次?因為呢間麵舖好得意,中午賣沾麵,夜晚就賣湯麵。上次中午時間黎,食左基本果個魚介豬骨沾麵($83)同埋隻芝麻沾麵($85),雖然未到頂級,但兩款都唔太差,加上係誠意小店,於是就再黎晚市食。 晚市有四款麵可以揀,分別係魚介豬骨拉麵($78)、鰹魚豬骨拉麵($83)、燒海蝦豬骨拉麵($88)同沙甸魚豬骨拉麵($85)。由於本人鍾意鰹魚味道,所以就點左鰹魚豬骨拉麵。 其實今次由於食左飯先至去,所以入去之前問,我同友人可唔可以兩人叫一豌,職員又好有禮咁幫我地安排。呢間舖週圍都貼左海報,幾日式feel。 由於晌出面排隊時就點左餐,所以好快有得食(上次Lunch等左好耐)。麵上來,湯頭好好味,麵亦都比其他舖都香,個人覺得好食過沾麵,不過始終係同一個湯底,味道分別唔係話太大。沾麵時無咁好食既叉燒件,晌夜晚湯麵時會用正常圓型一片片叉燒,比中午時好食。而舖排(外觀) 方面亦都係夜晚做得好啲。蔥絲切得好幼令到口感好好。整體黎講味道滿意,會再幫襯。鰹魚豬骨拉麵(8/10)麵彈牙、湯濃,好味道總結:(△)環境不錯,但
鰹魚豬骨拉麵(8/10)
麵彈牙、湯濃,好味道
總結:
(△)環境不錯,但椅子非常唔好坐
(O)中日職員都好有禮
(O)食物質素高