2018-10-24
年尾會去一轉台灣,諗住去之前都未必會再試台灣菜,不過就係因為有人介紹所以今晚決定一試。來到嘅時候可能尚算早,不用等位,鋪入面嘅裝修一開始以為來到日本餐廳。餐廳不算太,而且有bar枱,正因為咁,有更重嘅家庭人情味。餐牌設計簡約,選擇都算多。我就揀左川味紅燒三寶牛肉配粗麵。湯底相當濃郁,估計廚師係湯嘅烹調方面落左功夫。三寶之一嘅牛筋柔韌可以算係兼備,膠質好豐富。牛腱食落好有嚼頭,好爽。而牛肋條非常軟腍,相信已經吸收湯底嘅精華。三寶表現令人滿意!而麵質咬落好有嚼頭,彈牙,已入晒味。而另外還叫左每日限量嘅蕃茄牛肉麵,湯底冇咁濃郁,加左蕃茄之後好似將個湯昇華到另一種特別嘅味道。配上已經讚賞左嘅牛肉,呢碗麵自然都係推薦之一。最後仲叫左皮蛋豆腐,加上木魚作為配料,似乎將呢碟小食畫龍點精,提升左豆腐本身嘅鮮甜!两個字形容: 滿意!
餐牌設計簡約,選擇都算多。
川味紅燒三寶牛肉配粗麵
牛筋
牛腱
牛肋條
而麵質咬落好有嚼頭,彈牙,已入晒味。
蕃茄牛肉麵
皮蛋豆腐
两個字形容: 滿意!