2021-06-06
呢日同朋友嚟到呢間食台灣嘢嘅餐廳,一入到嚟就覺得裝修好特別,好有去咗台灣旅行嘅感覺,可以一解呢排冇得去旅行鋪癮。話明古早味牛肉麵,牛肉麵嘅選擇果然好多。但因為去個日實在太熱啦,所以我同朋友都係嗌咗拌麵,我就叫咗半筋半肉,佢就嗌咗雞扒。另外我地各自嗌咗杯手搖,同蚵仔煎。碗麵嚟到真係好大碗,而且牛肉嘅分量都唔少,而且仲有啲涼拌菜同肉燥。啲麵食落都幾有咬口,而且係微溫,天時熱食就恰到好處。另外呢度嘅手搖都係包裝好先送過嚟,而且仲有得揀甜度同冰度,感覺衛生,比好多香港嘅台式餐廳做得好。我個杯奶蓋似落好香芝士味,係鹹口嘅奶蓋,食正我個範。最後個蚵仔驚單真係食得返台灣嘅味道,唔會好似好多鋪頭咁整到好似普通蠔餅咁,真係有台灣食嘅個層膠,去台灣食蚵仔煎嘅回憶返哂嚟🤤