2016-09-08 1180 浏览
香港华洋杂处,各处乡村各处例。对美食嘅追求无分国界,所以香港地充满各式各样有地道特式嘅食肆。呢间新开小店专门卖台式地道甜品,店小坐位更少,只有三个坐位同一张立食枱!!装修简单干净,类似香港八十年代嘅快餐店。听住国语同闽南话歌曲嚟叫嘢食,真系好有台湾FEEL😁舖头面临大马路,所以老细用胶做屏风,既阻风隔音,又可以望住街景食嘢。黑丸嫩仙草$30既然以此命名,梗系要试吓呢个招牌菜。呢个名对于香港人可能比较陌生,其实黑丸即系台式珍珠奶茶嘅珍珠,嫩仙草就系凉粉。同间舖嘅装修一样,呢个甜品以传统做法,以牛奶绿头仙草做底,之后加金瓜圆芋圆同黑丸。其实我最想试嘅系芋圆同金瓜圆,因为从来未试过喺香港食过有台湾味道嘅芋圆,一系太腍,一系太散。呢次食嘅芋圆、金瓜圆,四方圆角似枕头,天然芋头、蕃薯甜味加Q弹口感,越食越想食,而且唔会一咬就散,有少少似韩国年糕嘅口感。牛奶捞埋仙草同绿豆,食落充实饱肚,珍珠非常弹牙,比其他珍珠奶茶店提供嘅更出色。店虽简陋但风味搭够,老板ONE MAN TEAM一脚踢,态度殷勤亲切,可惜眼阔肚窄,唯有下次留肚试吓其他款式。

黑丸嫩仙草$30

2016-07-22