2019-08-15
Taiwanese Cuisine🇹🇼🍜🥢 Reminisce the "Good Old Days"💫..尖沙咀小巷裡,總埋藏住一些特式小店。今次同朋友食lunch🍴 當然要找一些別具特色 又輕鬆簡單既餐廳,跟朋友好好吃個飯 聊個天呢。台灣🇹🇼 總讓人感覺平易近人;台灣味道🖤 總是富有人情味。同熟悉既朋友吃飯 總能找到呢種感覺。呢間以簡約木系裝修風格既小店,讓我們感到溫暖而舒適💕 不錯。ll $85Braised Beef Tendon & Shank堅持用天然食材熬煮既牛骨湯底,牛味濃郁又厚實。每一口湯配以煙韌既粗麵🍜 不錯喔,而紅燒半筋肉 炆煮得剛好入味❤️ 不韌也不爛呢。ll $28Braised Pork Rice台式飯是不能不吃的,性價比也超高呢。滷肉炆煮軟淋 入口溶化,肥瘦方粒肉比例剛好 滿有油香,小小一碗 卻滿滿幸福感。llShutter Beam Curd豆腐口感彈牙 質感似魚糕🍢,卻多份蛋香。比傳統豆腐特別呢,煙韌又不失香滑。挺喜歡這種新口味,不能不試。llPickled CabbagellMarinated Cucumber泡菜🥬 &小黃瓜🥒 酸甜爽脆,白醋香&蒜粒
l[川味紅燒半筋半肉麵🐮🍜]l $85
l[台式泡菜]l
Pickled Cabbage
l[涼拌小黃瓜]l
Marinated Cucumber
泡菜🥬 &小黃瓜🥒 酸甜爽脆,白醋香&蒜粒香 讓人係夏天愈食愈開胃,醋味濃 而醬汁調配得宜,不錯既餐前小吃呢。
l[滷蛋🥚]l
Corned Egg
帶花椒八角既滷蛋 多一份滷水香,口感嫩嫩滑帶醬油香 也不錯吃。
l[滷豬腳🐽]l
Braised Pig Knuckles
愛吃豬皮既我 怎能不點她呢。炆煮得軟淋入味 口感不韌不爛又帶Q,追加份量也剛好 過過口癮吃吃真好。
l[皮蛋豆腐]l
Preserved Egg & Tofu
份量十足 原磚豆腐上,靚皮蛋呈溏心 配冰涼富豆香味既豆腐,加上木魚花醬汁 同吃很清爽。
l[薑母茶💛]l
Ginger Tea (Hot)
熱飲之選♨️ 帶濃濃薑母香,充滿辛辣口感。
l[蘋果西打🍎]l
Apple Sidra
凍涼之選❄️ 食完熱辣辣 飲啖即刻熱氣全消。
一間帶居酒屋🏮風格既台式小店,讓人有種置身台灣既感覺。尖沙咀區能有呢種小店 食到有水準而不貴既午餐 真是值得推介❤️。以後想食台灣菜❓相信又多一個好選擇💫。
而且餐廳好貼心,提供埋橡筋比顧客束起頭髮💕 加分。