2025-05-03
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀東名字幾得意嘅台灣🇹🇼料理餐廳食晚餐🤣餐廳名字「呷呷念念」估計應該係台語🤣,我淨係聽過「呷飽未」臺灣話即「食飽未」🤣$82「宜蘭紅燒半筋半肉麵」:「手打台灣麵條」比較粗身咬落幾煙靭有啲嚼勁啱胃口好食😋;台灣🇹🇼牛肉麵🐂嘅牛肉一般係牛𦟌呢間餐廳都唔例外,牛𦟌非常好牛味,牛筋就都係煙靭滑滑哋感覺充滿骨膠原🤣;題外話,我去過台灣N次不過未去過宜蘭都想去吓🤣$69「蔥燒滷豬排骨(拌麵/日本🇯🇵米飯)」+$18「滷肉」:滷豬排骨🐷有啲啲滷水香味🤣;都係揀咗「台灣🇹🇼手打麵」都係煙靭好食🤣+$12「百香果三響炮」:叫咗走甜,清新好飲,有百香果又有蒟蒻可以食🤣+$12「厚黑糖珍珠鮮奶」:都係叫咗走甜🤣,鮮奶夠滑,黑糖珍珠就有少少甜甜哋好QQ彈🤣$26「台大雞中翅膀3隻」:燒雞翼,我鍾意食🤣;炸雞翼,我更加鍾意食,餐廳似乎將雞翼撲咗乾粉咁樣炸得外皮脆脆哋兼好香口🤣$26「古早味蒜皮香腸3條」:鍾意食高質素嘅台灣香腸(坊間低質素嘅太多啦🤣),呢間餐廳嘅台灣香腸質素幾高仲配埋生蒜頭🧄一齊食係幾典型嘅台灣食法我鍾意🤣越食越開心,咁就加啲嘢飲下食吓添🤣;$34「鮮奶咖啡」:要咗熱
越食越開心,咁就加啲嘢飲下食吓添🤣;$34「鮮奶咖啡」:要咗熱咖啡,要咗多奶,咖啡豆嚟自埃塞俄比亞 Ethiopia 🇪🇹,餐廳做到好香咖啡味亦都好香奶味🤣
$24「土林貢丸串(3串)」:貢丸開邊切,然後用竹籤穿住燒焗過,幾好玩又幾好食🤣