3K
2025-05-17 220 浏览
是晚食左間隱世台灣菜,點解咁講?因爲佢門面係咖啡店,望真啲發覺有珍珠奶茶,再睇睇餐牌,有滷肉飯、牛肉麵等,咁得意就試下佢。小店肉qr code落單,發覺好多野都賣晒🥲好彩想食嘅仲有啫。⭐手工雞絲滷肉香腸拌麵拌麵醬汁調得唔錯,麵條有咬口,雞絲滷肉都下得多,呢碗麵勁多肉😆⭐宜蘭紅燒牛展麵湯頭好濃鬱,鮮味微辣幾正,牛展炆得軟腍,好食👍⭐秘製炸豆腐老板送嘅😆我地點嘅係鴻禧菇,但佢炸錯豆腐,送比我地食喎。豆腐外脆內嫩,辣醬惹味,正。⭐酥炸鴻禧菇 & 溏心蛋菇菇炸得水嫩多汁,加左香料同鹽調味,作為小食真係唔錯。另外喺碗麵度加咗溏心蛋,但原來佢係分開上,好流心好正啊。⭐鹽酥雞呢個真係有少少失望,估唔到啲雞件咁大件,食落去味道比較淡唔太“鹽酥”,但至少炸得香口嘅,而且加咗蝦片好得意,當普通炸雞食合格有餘😝⭐百香果三響炮 & ⭐芝士奶蓋高山幽蘭食台灣野就飲杯台式飲品啦,雖然佢嘅咖啡都好吸引😆百香果叫左少少甜,口味啱啱好,好有果香,仲有蒟蒻同椰果增加口感。另一杯要左清茶加芝士奶蓋走甜,芝士奶蓋鹹香綿滑好正,茶底清香好好飲🤤小店原來收八點,下次要早啲嚟唔好阻人收工啦😝

⭐手工雞絲滷肉香腸拌麵

⭐宜蘭紅燒牛展麵
湯頭好濃鬱,鮮味微辣幾正,牛展炆得軟腍,好食👍

⭐秘製炸豆腐

⭐酥炸鴻禧菇 & 溏心蛋

⭐鹽酥雞

⭐百香果三響炮 & ⭐芝士奶蓋高山幽蘭

小店原來收八點,下次要早啲嚟唔好阻人收工啦😝
2025-05-14
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀東名字幾得意嘅台灣🇹🇼料理餐廳食晚餐🤣餐廳名字「呷呷念念」估計應該係台語🤣,我淨係聽過「呷飽未」臺灣話即「食飽未」🤣$82「宜蘭紅燒半筋半肉麵」:「手打台灣麵條」比較粗身咬落幾煙靭有啲嚼勁啱胃口好食😋;台灣🇹🇼牛肉麵🐂嘅牛肉一般係牛𦟌呢間餐廳都唔例外,牛𦟌非常好牛味,牛筋就都係煙靭滑滑哋感覺充滿骨膠原🤣;題外話,我去過台灣N次不過未去過宜蘭都想去吓🤣$69「蔥燒滷豬排骨(拌麵/日本🇯🇵米飯)」+$18「滷肉」:滷豬排骨🐷有啲啲滷水香味🤣;都係揀咗「台灣🇹🇼手打麵」都係煙靭好食🤣+$12「百香果三響炮」:叫咗走甜,清新好飲,有百香果又有蒟蒻可以食🤣+$12「厚黑糖珍珠鮮奶」:都係叫咗走甜🤣,鮮奶夠滑,黑糖珍珠就有少少甜甜哋好QQ彈🤣$26「台大雞中翅膀3隻」:燒雞翼,我鍾意食🤣;炸雞翼,我更加鍾意食,餐廳似乎將雞翼撲咗乾粉咁樣炸得外皮脆脆哋兼好香口🤣$26「古早味蒜皮香腸3條」:鍾意食高質素嘅台灣香腸(坊間低質素嘅太多啦🤣),呢間餐廳嘅台灣香腸質素幾高仲配埋生蒜頭🧄一齊食係幾典型嘅台灣食法我鍾意🤣越食越開心,咁就加啲嘢飲下食吓添🤣;$34「鮮奶咖啡」:要咗熱

越食越開心,咁就加啲嘢飲下食吓添🤣;$34「鮮奶咖啡」:要咗熱咖啡,要咗多奶,咖啡豆嚟自埃塞俄比亞 Ethiopia 🇪🇹,餐廳做到好香咖啡味亦都好香奶味🤣

$24「土林貢丸串(3串)」:貢丸開邊切,然後用竹籤穿住燒焗過,幾好玩又幾好食🤣
2025-05-03
呢間餐廳外面睇似一間coffee shop,行過見人數不多而卻步,但最後決定一試,發現其實驚喜處處。叫左兩個主食,兩杯跟餐飲品,同一個小食。價錢好抵之餘,老闆/店員十分親切有禮推介:滿滿西柚,皮蛋豆腐,宜蘭半筋半肉面,蔥油排骨花椒拌面註:面身想煙韌的話可同廚房講,皮蛋豆腐切到好似打開左本書咁。

推介:滿滿西柚,皮蛋豆腐,宜蘭半筋半肉面,蔥油排骨花椒拌面

2025-06-15
  • 滿滿西柚
2025-05-31 146 浏览
位於尖東麼地道的「呷呷念念」,係一間主打台灣菜的咖啡店☕️店內裝修簡約舒適,堂食座位不算多,採用電話自助點餐形式外婆家皮蛋豆腐豆腐超級嫩滑,滿有豆香,配上肉鬆、皮蛋及秘製醬汁,清新滋味宜蘭紅燒半筋半肉麵湯底濃郁,微微辣,配上台灣麵條,好吸湯,正呀!牛𦟌好軟腍,半筋半肉,牛味好濃郁~牛筋都炆得好腍同入味手工雞絲滷肉香腸拌麵雞絲份量十足,皮光肉滑,鮮雞味濃!仲有脆卜卜嘅台灣腸,邪惡美味。台灣拌麵口感煙韌彈牙,每條都掛滿滷肉汁,好好食純茉莉綠茶熱茉莉綠茶滿有茶香,去脂解膩鮮奶咖啡即磨咖啡香濃醇厚,口感順滑,非常出色

外婆家皮蛋豆腐

豆腐超級嫩滑,滿有豆香,配上肉鬆、皮蛋及秘製醬汁,清新滋味

宜蘭紅燒半筋半肉麵

手工雞絲滷肉香腸拌麵

純茉莉綠茶

熱茉莉綠茶滿有茶香,去脂解膩

鮮奶咖啡

即磨咖啡香濃醇厚,口感順滑,非常出色
1K
2025-05-31 66 浏览
年輕嘅時候,孭住個背囊,坐台鐵環島,食台式便當,嗰種年少輕狂,對世界充滿好奇嘅稚氣回憶,隨年月之中其實並無逝去,只係一直埋藏喺我哋嘅心底。直到今日嚟到尖沙咀嘅呷呷念念,餐廳係一間台式小店,夜市食物、便當料理等,嗰份台灣嘅味道同人情味將我哋帶到去回憶中嘅想見你。外婆家皮蛋豆腐皮蛋豆腐真係唔需要過份嘅修飾,嫩滑嘅豆腐配上軟綿糖心嘅皮蛋,口感就係呢道菜嘅重點。古早味蒜皮香腸香腸juicy,一咬爆汁,但其實主角係蒜皮!蒜皮非常香口,嗰種欲言又止嘅微辣感,充滿層次。原汁紅燒半筋半肉便當經慢煮燉煮嘅牛筋同牛腩非常入味,牛腩肉味香濃厚實、牛筋Q彈,極具口感。精華所在當然在於醬汁,拌飯一流!飄香蔥油拌麵香噴噴嘅蔥油拌麵混合咗蔥油同醬油,令香味之中添上一份甜味,麵條爽口又掛汁,油香十足。

外婆家皮蛋豆腐

古早味蒜皮香腸

原汁紅燒半筋半肉便當

飄香蔥油拌麵
比起喺大商場搵食 個人更愛發掘小店~行過尖東 見到呢間台式料理幾抵食 一於支持吓五點嚟到 做咗第一檯食客 慢慢拍片啱晒~❣️宜蘭紅燒半筋半肉麵見到湯頭嘅顏色 就知道冇揀錯 湯底勁濃郁牛腱同牛筋都炆到好腍好入味 份量慷慨再搭配埋啲酸菜 台灣嘅味道即時出晒鍾意呢種粗面 食落有咬口❣️糖心蛋蔥燒滷豬排骨拌麵雖然糖心蛋係要另外加 但冇諗過係一隻半😍豬扒有微微嘅滷水味 外層有一層薄薄嘅炸粉 係正宗台灣便當出現嘅口味 而且超巨型覆蓋晒成碗麵拌麵每一條麵都吸收晒醬汁 食落微甜唔油膩❣️吃吃看鹽酥雞鹽酥雞炸到好酥脆 雞肉就保持嫩滑 勁好味❣️外婆寮皮蛋豆腐滿滿醬油膏嘅味道 呢碟嘅份量真係有啲嚇親我小食嚟講 佢比我想像中大咗一倍😂豆腐充滿着豆香 同皮蛋非常夾❣️台大雞中翅雞中翼大大隻 好Juicy 醃得好入味❣️士林花枝串應該係用花枝滑嚟炸 食落q彈❣️芝士奶蓋高山幽蘭茶冇諗過呢度嘅奶蓋做得咁出色 好啱我口味夠挺身又有少少鹹香味 套餐加幾蚊就有得飲真係超抵
比起喺大商場搵食 個人更愛發掘小店~
行過尖東 見到呢間台式料理幾抵食 一於支持吓
五點嚟到 做咗第一檯食客 慢慢拍片啱晒~

❣️宜蘭紅燒半筋半肉麵

❣️芝士奶蓋高山幽蘭茶
冇諗過呢度嘅奶蓋做得咁出色 好啱我口味
夠挺身又有少少鹹香味 套餐加幾蚊就有得飲真係超抵
2025-05-24 45 浏览
每樣都想食「飄香蔥油拌麵」🍜!台灣麥麵掛滿蔥油香「開心果咖啡」直接封神☕️,鹹香開心果味撞入咖啡香,苦中帶甜。「手工雞絲滷肉香腸便當」滷肉軟腍入味,雞絲嫩滑,再夾啖油亮香腸,鹹香交織,每一口都似在跟味蕾玩疊疊樂🤤!飲埋「厚黑糖珍珠鮮奶」,珍珠Q彈。「士林花枝丸串」「吃吃看鹽酥雞」「袐製炸豆腐」!花枝丸彈牙,鹽酥雞脆到呢,炸豆腐嘅袐製醬汁根本係邪惡法寶!!😫呷呷念念 (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下G55號舖

每樣都想食

「飄香蔥油拌麵」🍜!台灣麥麵掛滿蔥油香

「士林花枝丸串」「吃吃看鹽酥雞」「袐製炸豆腐」!

呷呷念念 (尖沙咀)
2025-05-19 16 浏览
今日經過尖沙咀,見到一間專賣台灣美食嘅小店,作為台灣菜嘅粉絲,我忍唔住決定入去試下佢哋嘅招牌菜式。紅燒半筋半肉麵一上桌,香氣四溢,湯底色澤濃郁,味道鮮美。麵條煮得剛好,筋肉嘅配搭恰到好處,口感滑順,肉質嫩滑,半筋半肉嘅組合真係一絕!不過,湯底有少少鹹,若多加啲蔥花就更能提升味道,整體來講,值得推介!黑金滷肉飯一碗滷肉飯,上面鋪滿咗粒粒滷肉,色澤誘人。滷肉味道濃郁,肉質軟嫩,醬汁入味,飯粒吸收咗滷汁後,吃起來非常香滑。不過,滷肉嘅油脂略多,如果可以再清淡一啲,味道會更加出色。蛋餅系列—芝香滑蛋最後試咗佢哋嘅芝香滑蛋蛋餅,皮薄餡多,蛋香味十足。咬落去,滑蛋口感非常好,芝士融化得剛好,搭配蛋餅嘅香脆,真係一個完美嘅組合!建議加啲辣醬,會更加提升味道層次。呷呷念念尖沙咀麼地道63號好時中心地下G55號舖

紅燒半筋半肉麵

黑金滷肉飯

蛋餅系列—芝香滑蛋

呷呷念念
2025-05-16 49 浏览
超開心!返教會前同朋友食到間好正好用心嘅台灣菜 感恩呀🥹! 鹽酥雞🍗 一定要講!啲炸雞超多汁~😋 調味啱啱好 跟餐只係加少少錢 但係有四件 兩個人share做小食夠晒數 滷肉飯🍛 滷肉好入味 正到爆😋 第一次見滷肉飯加粉絲 粉絲控表示瘋狂開心😄 蔥油拌麵🍜 我哋揀咗台灣麵!每條麵都掛滿香噴噴蔥油 好食到停唔到口😋 另外加咗花枝丸 超中意😍 炸🍄🍄 小食叫咗呢個炸蘑菇~一啲都唔油 即炸超香口 朋友怕熱氣 結果我一個人清晒成碟都唔覺膩^_^ 外婆家皮蛋豆腐🥚 好特別超送飯!少少甜但係豆腐+皮蛋+肉鬆撈埋一齊 突然變得好夾 第二度真係食唔到呢種味😋 果汁🍹 跟餐叫咗西柚沙冰同百香果沙冰🍧 睇相都知落足料啦😂(老闆你咁樣真係有錢賺?) 地點超易搵~門口好得意 位唔多但坐得舒服 聽到好多客走同老闆講「下次見」 我都同老闆講定:下次見!😍」
超開心!返教會前同朋友食到間好正好用心嘅台灣菜 感恩呀🥹!

鹽酥雞🍗

滷肉飯🍛

蔥油拌麵🍜

炸🍄🍄

外婆家皮蛋豆腐🥚

果汁🍹

我都同老闆講定:下次見!😍」

2025-05-13 23 浏览
宜蘭紅燒半筋半肉面 $82宜蘭紅燒牛展仔面 $79兩碗麵份量好足!牛展滷得好入味,牛筋如可再淋啲會更好🙂‍↕️湯底比較重麻椒味,嗜辣嘅人一定鐘意~麵好彈牙,嘅嘅時候掛滿湯汁😚另外最鐘意佢配左酸菜,食到中間撈一撈,味道又唔同左,仲可以解膩💓+$26 鹽酥雞好少可會係咁大粒鹽酥雞,炸得外脆內嫩!+$8 溏心蛋蛋黃流心,值得加錢😋😋+$12 鮮奶咖啡/厚黑糖珍珠鮮奶凍latte水準正常,值得讚係厚黑糖珍珠鮮奶,加左芝士奶蓋,珍珠都煮得岩岩好👍$22 酥炸鴻禧菇炸得好好,菇仲好juicy,加上味道剛好嘅調味💓

宜蘭紅燒半筋半肉面 $82
宜蘭紅燒牛展仔面 $79
湯底比較重麻椒味,嗜辣嘅人一定鐘意~
麵好彈牙,嘅嘅時候掛滿湯汁😚

+$26 鹽酥雞
好少可會係咁大粒鹽酥雞,炸得外脆內嫩!

+$8 溏心蛋
蛋黃流心,值得加錢😋😋

+$12 鮮奶咖啡/厚黑糖珍珠鮮奶

$22 酥炸鴻禧菇
炸得好好,菇仲好juicy,加上味道剛好嘅調味💓

2025-05-13 17 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀一間新開嘅台灣小店,真係有驚喜!雖然係小店,但食物質素拍得住台灣當地水準,服務又夠親切,難怪朋友極力推薦。.必試佢哋嘅黑金滷肉台灣麵,滷肉肥瘦適中,醬汁香濃得嚟唔會太鹹,撈埋麵食真係停唔到口。仲有個宜蘭紅燒半筋半肉麵,牛筋炆到淋滑入味,牛𦟌又夠嫩,台灣麵口感煙靭有咬口,湯底濃而不膩,飲晒都唔會口渴。小食方面,秘製炸豆腐外脆內軟,台大雞中翅,雞肉嫩滑,咬落仲有肉汁!飲品都幾有心思,黑糖珍珠奶茶嘅珍珠夠Q,冬瓜茶甜度剛好,跟餐嘅茉莉綠茶仲可以揀熱飲,埋單人均百零蚊,抵食!以後想食台灣野唔使飛過去,呢度已經好滿足😋

2025-05-13
2025-05-12 25 浏览
今日周六睇戲前附近好多人,特別去了尖東附近覓食,經過見到就想食的台灣食店 ,午餐及下午茶都幾吸引,見到介紹是手工用心出品,個人很喜歡呢這類小店。宜蘭紅燒牛展牛肉麵 $79四塊牛展又大又厚身,牛味濃郁又有咬口,湯底香濃不膩,微辣惹味,麵質粗身微硬,掛到湯汁,好好味。台大雞中翼(3隻) +$26即叫即炸,熱辣辣好香口,外皮超香脆,雞翼醃夠入味,仲可以拌蔥絲同食,多份清香。吃吃看鹽酥雞 $42用上雞腿肉,多肉汁且口感嫩滑,肉質較彈,炸衣也很酥脆,調味剛好,不會太咸,必點我香口小食。厚黑糖珍珠奶茶 +$12超多珍珠好正,而已珍珠煮得很多,入口軟軟糯糯,煙靭好咬,奶茶味道突出,又可中和香甜黑糖,好邪惡但好好飲。

今日周六睇戲前附近好多人,特別去了尖東附近覓食,經過見到就想食的台灣食店 [呷呷念念],午餐及下午茶都幾吸引,見到介紹是手工用心出品,個人很喜歡呢這類小店。
宜蘭紅燒牛展牛肉麵

宜蘭紅燒牛展牛肉麵 $79

台大雞中翼(3隻)

台大雞中翼(3隻) +$26
吃吃看鹽酥雞

吃吃看鹽酥雞 $42
厚黑糖珍珠奶茶
厚黑糖珍珠奶茶 +$12
2025-05-10
宜蘭紅燒牛展牛肉麵
台大雞中翼(3隻)
吃吃看鹽酥雞
厚黑糖珍珠奶茶
2025-05-08 9 浏览
今天 下午, 在尖東海旁散步完後 ,我去到 尖沙咀好時中心地下呷呷念念(尖沙咀) 享用了一頓豐盛的台式午餐。#手工雞絲(台式便當)$64首先是手工雞絲便當,雞絲口感滑嫩,搭配入味的醬汁,非常開胃。便當裡的配菜也很豐富,有清爽的溏心蛋,營養均衡。#厚黑糖珍珠奶茶$12另外,我還加點了一杯厚黑糖珍珠奶茶。黑糖的香氣濃郁,珍珠Q彈有嚼勁,搭配奶茶,甜而不膩,非常解渴。#秘製炸豆腐$28除了主食和飲品,我還點了兩道小菜。秘製炸豆腐,外酥內嫩,搭配特製的醬料,風味獨特。#士林花枝丸串(3串)$24士林花枝丸串,一份有三串。花枝丸Q彈可口,充滿海鮮的鮮味,讓人一口接一口,停不下來。總而言之,這頓午餐總共花費128元,讓我吃得非常滿足。下次有機會,我一定會再來品嚐。

#手工雞絲(台式便當)$64

#[跟餐]厚黑糖珍珠奶茶$12

#秘製炸豆腐$28

#士林花枝丸串(3串)$24

2025-05-08
  • 手工雞絲(台式便當)
呷呷念念 (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下G55號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:台灣香腸滷肉飯 $68,鹽酥雞拌麵 $62,厚黑糖珍珠奶茶(跟餐) +$12,冬瓜茶(跟餐) +$0台灣香腸滷肉飯:滷肉肉質軟嫩,入口即化,帶有濃郁的醬汁香氣,搭配的香腸外皮微微焦脆,內裡飽滿多汁,與滷肉完美融合,飯粒吸附了滷汁的醇厚風味,讓人食指大動!😄😄😄鹽酥雞拌麵:雞肉外酥內嫩,咬下時會發出卜卜聲,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的鹹香氣,麵條彈牙有勁,與鹽酥雞完美融合,配上濃郁醇厚的醬油,滿足了味蕾!👍👍👍厚黑糖珍珠奶茶:黑糖口感醇厚,珍珠香甜彈牙,兩者完美融合在綿密細緻的奶茶之中,每一口都清爽甘甜,讓人滿足!😍😍😍冬瓜茶:清新爽口,帶有淡淡的甜味,能夠中和餐點的濃郁口感,清涼解渴,帶來了清新的平衡!😋😋😋
呷呷念念 (尖沙咀)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

2025-05-05 2 浏览
鹽酥雞拌台灣麵 ($62)酥脆的鹽酥雞與Q彈的台灣麵條結合,口感豐富。鹽酥雞的鹹香與麵條的清淡相輔相成,整體味道協調。份量適中,價格親民,是快速午餐或晚餐的好選擇。宜蘭紅燒半斤半肉麵 ($82)紅燒湯頭濃郁,帶有淡淡的中藥香氣。半筋半肉的牛肉燉煮入味,入口即化,肉質軟嫩。麵條吸附了湯汁的精華,每一口都充滿了滋味。價格稍高,但物有所值,推薦給喜歡紅燒口味的朋友。跟餐 台式奶茶(凍飲)+芝士奶蓋 ($18)台式奶茶茶味濃郁,甜度適中。芝士奶蓋綿密細緻,帶有淡淡的鹹味,與奶茶的甜味形成對比,口感豐富。價格合理,是搭配餐點的絕佳選擇。跟餐 黑糖珍珠鮮奶 ($12)黑糖珍珠Q彈有嚼勁,黑糖的香氣濃郁。鮮奶香醇順滑,與黑糖珍珠完美融合。價格實惠,是解渴的好選擇。秘製炸豆腐 ($28)炸豆腐外酥內嫩,口感豐富。秘製醬汁鹹甜適中,帶有淡淡的蒜香,與炸豆腐的味道完美融合。份量適中,價格親民,是開胃小菜的好選擇。台大雞中翼三隻 ($26)雞中翼炸至金黃酥脆,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁。調味恰到好處,鹹甜適中,帶有淡淡的香料味。份量適中,價格合理!士林花枝丸花枝丸Q彈有嚼勁,口感豐富。外皮炸至金黃酥脆,內餡鮮美

鹽酥雞拌台灣麵 ($62)

宜蘭紅燒半斤半肉麵 ($82)

跟餐 台式奶茶(凍飲)+芝士奶蓋 ($18)

跟餐 黑糖珍珠鮮奶 ($12)

秘製炸豆腐 ($28)

台大雞中翼三隻 ($26)

士林花枝丸

花枝丸Q彈有嚼勁,口感豐富。外皮炸至金黃酥脆,內餡鮮美多汁。