2017-08-29
今晚朋友介紹呢間台式101手工涮涮火鍋店,位於尖沙咀厚福街,非常易搵,價錢不過3百蚊,而且係任飲任食架,挑戰大胃王的我。火鍋店要上2樓,全層的,座位也多,我們被安排坐卡位,真正。火鍋配料好多選擇,部份是無限添加。醬料有9種不同味道,總有一款啱你味蕾。湯底有多款可以揀,我地叫左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,勁多蜆,令湯底好鮮甜。火鍋配料我特別喜愛食豬頸肉,所以叫了西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉,賣相精美,好似4朵鮮花般。味道好濃郁肉味,而口感好爽口,打邊爐必選。台灣夜市火鍋拼盤,即滷水拼盤,充滿濃厚台式風味,以牛金錢肚最爽口入口,其它雞腎和豬耳也好食,放在火鍋灼一陣已美味非常。而台式腸和特長蟹柳我也特別喜愛,味道好入口,食極都唔腻。其它配料也樣樣叫少少試下,以鲩魚片最正,薄薄的又爽脆,最重要是新鮮。呢度飲品都好特色,勁大杯,全是可樂為主即可樂特飲,又解渴又好飲。👍食到飽,最後還有甜品食,芋頭布甸,甜而不腻,大滿足。總括來講,兩百幾任你食的台式火鍋,食物質素又掂,去邊處搵,下次食火鍋一定再來101。
火鍋店要上2樓,全層的,座位也多,我們被安排坐卡位,真正。
火鍋配料好多選擇,部份是無限添加。
醬料有9種不同味道,總有一款啱你味蕾。
而台式腸和特長蟹柳我也特別喜愛,味道好入口,食極都唔腻。
呢度飲品都好特色,勁大杯,全是可樂為主即
可樂特飲,又解渴又好飲。👍
食到飽,最後還有甜品食,芋頭布甸,甜而不腻,大滿足。
總括來講,兩百幾任你食的台式火鍋,
食物質素又掂,去邊處搵,下次食火鍋一定再來101。