2023-04-25
很久沒旅行了,台灣是其中一個常去旅行的地方。忽然好想食台灣嘢。炮台山地鐵站附近,見到一間叫六合小巷,裏面還掛着六合夜市的旗幟。台灣記憶返晒嚟。入去食返個lunch感受一下。食物種類繁多。其中一張菜單,滷水夜市,好掛住台灣啲滷水食物。一定要叫。我點了滷豬腳、滷豬耳、滷肉飯。😋😋😋加個金錢肚和黑糖珍珠鮮奶。係唔係好戥我高興呢?上午已行了很多地方,豬腳非常好,很多骨膠原。加多個豬耳相得益彰,腳骨力返晒嚟。滷水好香,加上熱辣辣,食慾大增。滷肉飯都做得相當唔錯。平時滷肉飯的肉是肉粒。這個是將肉切得很細很細,像mini mini 版本的東坡肉,我還食到豬軟骨添。肥瘦適中,香滑無比。滷水汁好足夠,不會食到最尾只有白飯。金錢肚,小辣,正。黑糖珍珠鮮奶,黑糖對身體有益,珍珠煮得,剛剛好,不會硬。😋😋😋
我點了滷豬腳、滷豬耳、滷肉飯。😋😋😋
加個金錢肚和黑糖珍珠鮮奶。係唔係好戥我高興呢?
金錢肚,小辣,正。