【北角台式小店.台灣名物樣樣齊】#MC帶你去北角暑假個個都飛台灣,但機票酒店咁貴,MC為大家介紹一間台式小店,頂住台灣癮先!🍜 古早藥膳牛肉麵 / 半筋牛肉麵牛肉/牛筋份量都十分足料,古早牛肉麵(大約5舊牛肉)、半筋牛肉麵(大約2牛筋4牛肉)。牛肉麵藥膳味重,調味恰好,牛肉偏淋,牛筋唔梅,有嚼勁。上藥時有有一羹酸菜加辣椒圈,可以因自己加落去。麵質偏硬,不過普遍台灣牛肉麵都係咁。🌶️自家麻辣金錢肚✨十分推薦,$18加配價,可以食到粉皮+金錢肚,金錢肚爽口,全部都有坑紋。🍗 一口鹽酥雞即嗌即炸,食到最後都仲係脆,份量多到兩個人食唔曬。🧉黑糖珍珠鮮奶珍珠彈牙似老虎堂似正宗台式飲品,十分Q彈🤪 👂🏻台灣辣椒醬聽到隔離台嗌左台灣辣椒醬,小編都唔知有咩分別,所以幫大家試左,味道有啲似豆瓣醬,唔會搶喉,不會太辣,食辣既朋友可以一試。小編提提你,台灣辣椒醬係要問佢拎先有嫁🤫整體︰⭐⭐⭐⭐/5食物︰⭐⭐⭐⭐/5環境︰⭐⭐⭐/5價錢︰⭐⭐⭐⭐/5推薦︰麻辣金錢肚,半價飲品,半筋半肉麵==============================📍六合小巷地址︰北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖交通︰港鐵炮
【北角台式小店.台灣名物樣樣齊】
#MC帶你去北角

🍜 古早藥膳牛肉麵 / 半筋牛肉麵

🌶️自家麻辣金錢肚✨

🍗 一口鹽酥雞
即嗌即炸,食到最後都仲係脆,份量多到兩個人食唔曬。

🧉黑糖珍珠鮮奶
珍珠彈牙似老虎堂似正宗台式飲品,十分Q彈🤪

👂🏻台灣辣椒醬

整體︰⭐⭐⭐⭐/5
食物︰⭐⭐⭐⭐/5
環境︰⭐⭐⭐/5
價錢︰⭐⭐⭐⭐/5
推薦︰麻辣金錢肚,半價飲品,半筋半肉麵

📍六合小巷
地址︰北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖
交通︰港鐵炮台山站 B 出口

#MC #Ming_Course #MC帶你去北角 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #港島美食 #北角美食 #北角一日遊 #北角好去處 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #消費劵 #香港一日遊 #香港好去處 #香港 #台灣菜 #牛肉麵
麻辣金錢肚
一口鹽酥雞
古早藥膳牛肉麵
2023-06-08
等候时间
1 分钟 (堂食)
麻辣金錢肚
一口鹽酥雞
  • 原味牛肉麵
  • 半筋半肉麵
見社交媒體網站上食評吸引,特登過嚟一試雞湯麵不見如網上食評所述,餐牌上無寫可以加錢揀脾位,因此叫了鹽酥豬扒麵($58)。iphone鏡頭拍照偏黃都好,都已經睇落白哂哂咁現實中睇落更白,差啲以為係未炸就攞咗上嚟食落正常雞湯麵不如網上所述,上完菜先斟湯而係喺出餐處一旁嘅湯桶落湯都算食落完全唔香濃,冇所謂「雞濃湯」嘅口感或味道隻雞究竟係失蹤咗定點麵條漿成一團,口感奇差如嚼泥。毫無彈性亦無麵香。上菜時店員隻手仲要插到豬扒,個炸皮都甩咗一忽一句道歉都冇,可想而知衛生意識好差可能你會諗,$58姐,想點但係個問題係我問清楚店員,佢話個湯同雞麵係同一個即係話$88都好個湯都係哩個湯咁點解要食佢?如果冇睇食評冇期望,食落只會係少少「唉咁平都預咗伏」嘅心情但係而家直情係直升機咁😅伏伏伏伏伏⋯⋯如果你都係睇完ig想食雞湯嘅,我勸你有錢都唔好浪費🙏🏻佢而家係喺哩度加湯
見社交媒體網站上食評吸引,特登過嚟一試雞湯麵
不見如網上食評所述,餐牌上無寫可以加錢揀脾位,因此
現實中睇落更白,差啲以為係未炸就攞咗上嚟
食落正常

雞湯麵不如網上所述,上完菜先斟湯
而係喺出餐處一旁嘅湯桶落湯
都算
食落完全唔香濃,冇所謂「雞濃湯」嘅口感或味道
隻雞究竟係失蹤咗定點

麵條漿成一團,口感奇差如嚼泥。毫無彈性亦無麵香。

上菜時店員隻手仲要插到豬扒,個炸皮都甩咗一忽

一句道歉都冇,可想而知衛生意識好差

鹽酥豬扒麵
鹽酥豬扒麵

可能你會諗,$58姐,想點
但係個問題係我問清楚店員,佢話個湯同雞麵係同一個
即係話$88都好個湯都係哩個湯
咁點解要食佢?

如果冇睇食評冇期望,食落只會係少少「唉咁平都預咗伏」嘅心情
但係而家直情係直升機咁😅伏伏伏伏伏⋯⋯

如果你都係睇完ig想食雞湯嘅,我勸你有錢都唔好浪費🙏🏻

佢而家係喺哩度加湯
2023-06-11 60 浏览
被這間店舖門口的紅燈籠吸引了我,決定入內一試裡面的台式食品。我和老公二人點了蟲草花雞脾濃湯麵,蚵仔煎及上湯時蔬。湯麵的湯底濃稠,鮮甜味美,雞脾肉嫰,伴以蟲草花,感覺健康。蚵仔煎香脆可口,不會太油淋淋,惹味非常。
2023-06-07 73 浏览
喺北角又開咗一間新嘅台灣菜館,六合小巷,呢一間餐廳門面超級正,好多個🏮燈籠懸掛喺上高,裡面嘅裝修簡樸,都係舊時代嘅主題,各式各樣唔同嘅天燈,睇落去五光十色,而佢哋係走抵食路線😆🦑酥炸魷魚鬚 $68: 呢款炸魷魚鬚份量唔算多,但係每一件都非常巨型😱,炸到外脆內軟,非常香口,魷魚爽口彈牙,絕對唔會乾爭爭👍🏻🥬上湯時蔬 $48 :不過呢款油麥菜就太過清淡,通常台灣菜都會有燙青菜,醬汁都惹味,但呢一道過於淡味,面層只有幾條肉條😞🐔台式鵪鶉蛋滷肉飯 $53 :鵪鶉蛋滷肉飯比較少見,睇落去賣相同出邊嘅不相伯仲,但滷肉就非常少😩,醬汁都冇咩,雖然係平,但係味道應真麻麻😩🐔黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68 :我哋轉左幼麵同轉雞脾+$15,唔知係咪一般嘅雞湯面都係咁樣,面層浮起咗好多油😔,食落好油膩🤢,但雞肉都比較嫩,但唔夠入味,份量適中😩🍹鳳梨冰茶 $28 :呢兩杯嘢飲其實都非常普通,呢款冰茶茶底較為淡,亦都冇乜鳳梨嘅味道😩🍹凍頂烏龍 $22 :淨烏龍茶方面都係比較淡,而杯嘅賣相都係一般😩

2023-05-27 47 浏览
‼️六合小巷已轉了新menu,沒有麻糬了🥲但仍可以試蟲草花濃雞湯麵~1️⃣蟲草花濃雞湯麵($68)對於蟲草花係渣過嘅好驚喜!食落香口,但又不失蟲草花嘅煙韌口感🤩湯係好好飲,好有雞湯味,唔太鹹感覺冇味精,食多兩啖好滿足👍🏻麵質係幼麵,有少少似拉麵口感,同個湯好配合。但失色係雞件,雖然有雞髀肉,但唔知係攞咗嚟淆湯定係淥得太耐,一啲都唔滑,係扣分位。2️⃣古早藥膳台灣牛肉麵($78)湯底嘅藥膳味唔重,亦冇牛肉湯嘅味道。麵質係粗麵嚟嘅,但食落似麵粉,比較冇口感唔彈牙。最好味係牛肉😋真係好淋好好食,而且切條可以方便食用,以牛肉麵來講牛肉係非常合格🫡📍總結:-餐廳佈置得好台灣感覺,天花板充滿燈籠,有feel。-好可惜冇咗麻糬🥲🥲

1️⃣蟲草花濃雞湯麵($68)

2️⃣古早藥膳台灣牛肉麵($78)

📍總結:
-餐廳佈置得好台灣感覺,天花板充滿燈籠,有feel。
-好可惜冇咗麻糬🥲🥲
古早藥膳台灣牛肉麵
蟲草花濃雞湯麵
2023-05-26
蟲草花濃雞湯麵
  • 黑麻油蟲草花濃雞湯麵
2023-05-26 51 浏览
六合小巷 (北角)對於自己的家鄉菜甚是懷念,由於工作關係未能可以開關後可以立刻飛台灣,唯有黎食台灣嘢黎比自己滿足下旅行的意義,等自己覺得可以去左台灣一轉。半筋半肉麵 $70湯底好濃郁,個面係刀削麵咁嘅feel,不過食落去唔會話好硬,但係同自己平時食開嗰啲台灣麵質係有少少唔同,但個口感都係我鍾意既。因為我唔太鍾意好淋既既麵底質地。但起碼呢個刀削麵係好有咬口,而且個牛肉和牛筋炆得好淋,同埋都易入口,食完覺得自己好似身處喺台灣食緊夜市牛肉麵鹽酥雞扒飯+6蚊轉滷肉飯$62一直都好想再食鹽酥雞,但係呢間舖有我最愛嘅鹽酥雞,所以一坐低就已經mark定要食呢一個,再加上佢呢個滷肉飯個肥豬肉好正,因為佢唔似平時出邊食嗰啲滷肉飯剩係得肉,同埋佢個滷肉飯同個白飯都好夾,兩者係融為一體,個鹽酥雞好Juice因為係即叫即炸。咬落去唔會話係乾柴柴。性價比都幾高。自家製雞絲粉皮味道就正常。可以當係一個餐前小食。🧃飲品:燒仙草奶茶、芒果冰果茶+愛玉飲完飲品作為成餐飯嘅ending,就好似彷彿身處喺台灣咁。店內環境都係舒服,枱與枱之間唔會係好迫,彼此之間都有啲空間,因為佢營造到店舖好有夜市feel🌟🌟🌟
六合小巷 (北角)

半筋半肉麵 $70

鹽酥雞扒飯+6蚊轉滷肉飯$62

自家製雞絲粉皮
味道就正常。可以當係一個餐前小食。

🧃飲品:燒仙草奶茶、芒果冰果茶+愛玉
飲完飲品作為成餐飯嘅ending,就好似彷彿身處喺台灣咁。

半筋半肉麵
燒仙草奶茶+芒果冰果茶加愛玉
鹽酥雞扒飯
自家製雞絲粉皮
2023-05-25
2023-05-25 28 浏览
今日放工之後 同同事去咗六合小巷食晚餐🥰入到去舖頭 唔算多人叫完嘢食之後 亦都好快就上到😝食物質素對於個人嚟講 覺得小食唔錯 做得幾好特別係一口鹽酥雞😍好脆口!而且小食嘅價錢都幾平👍🏻叫咗三樣都唔覺得貴 性價比好高🥰牛筋牛肚都做得okay 但係啲麵都真係幾淋身下 就唔太喜歡如果硬身翻少少嘅話會比較好☹️- 一口鹽酥雞 $12- 自家麻醬雞絲粉皮 $18- 台式燒香腸 $12- 原汁牛筋牛肚麵 連飲品及凍煉奶仙草$98
今日放工之後 同同事去咗六合小巷食晚餐🥰
入到去舖頭 唔算多人
叫完嘢食之後 亦都好快就上到😝

食物質素對於個人嚟講
覺得小食唔錯 做得幾好
特別係一口鹽酥雞😍好脆口!
而且小食嘅價錢都幾平👍🏻

- 自家麻醬雞絲粉皮 $18

- 台式燒香腸 $12

- 原汁牛筋牛肚麵 連飲品及凍煉奶仙草$98

2023-05-25 25 浏览
今日去咗炮台山呢一間台式餐廳食下lunch, 餐廳距離地鐵站都唔係太遠,非常容易搵到 我哋下晝食下午茶,所以好快就有位,唔使排隊非常好餐廳充滿台式嘅設計,有好多唔同嘅燈籠,非常有意思!每一個燈籠都會寫上唔同嘅食物,好似望上去天花板,就可以睇到啲menu,呢個位非常特別首先想讚佢嘅半筋半肉麵,一上枱見到份量都幾多,牛筋炆得非常軟林林,非常好食,亦都非常入味!牛腩亦都唔會有太韌嘅感覺,做得非常好,再配埋麵條一齊食非常正,個面亦都唔會太淋,火候控制得非常好麻辣金錢肚亦都非常正,金錢肚非常爽口彈牙,再配埋個辣汁食,簡直係一流,非常有台式嘅風味!朋友就非常鍾意佢嘅雞絲粉皮,話佢嘅調味都做得幾好,粉皮亦都煙煙韌韌幾好食!我同朋友都不約而同叫咗燒仙草奶茶,奶茶調味唔錯,唔會有太甜嘅感覺,再加埋仙草,口感非常特別,夏天飲簡直一流!下午茶時段黎食價錢都唔算太貴,有機會會再返嚟幫襯
我哋下晝食下午茶,所以好快就有位,唔使排隊非常好

下午茶時段黎食價錢都唔算太貴,有機會會再返嚟幫襯
1K
2023-05-18 30 浏览
成日番屋企都會經過呢間台式餐廳,台灣菜真系食極都吾會厭👍🏼又平又可以食得飽。六合小巷位於北角電廠街,其實近炮台山,要去都算方便。環境充滿台灣氣氛,令人彷如置身台灣夜市中。次次食台灣菜都會食鹽酥雞,黎到呢度亦吾例外。鹽酥雞香脆可口,不過鹽酥味就遜色啲,食食吓可以食好多件😁送飯一流。滷酥豬扒飯,原本有諗滷酥雞扒飯,不過已經叫咗鹽酥雞🐔所以想食滷酥雞扒飯。店員就話冇曬滷酥,最尾轉咗普通雞扒飯。普通雞扒質素都ok,啖啖肉,如果飯多啲滷汁就好。古早藥膳台灣牛肉麵,台灣菜必食牛肉麵🐮好彩藥膳湯味吾系好濃,對我黎講仲好,啲湯算重牛肉味。牛肉軟稔多汁,成個組合充滿台式風味。朋友同我分別叫咗珍珠奶茶🧋同埋茉香奶茶,珍珠奶茶奶同茶比例好均勻!茉香奶茶茉香味濃郁。最後叫咗黑白配,即白玉豆花拼燒仙草🤍🖤豆花配以牛奶奶香味豐富🤍白玉、紅豆🫘仙草等配料混合味道不俗。
環境充滿台灣氣氛,令人彷如置身台灣夜市中。

2023-05-12
2023-05-16 35 浏览
鹽酥拼盤有鹽酥雞,貢丸,花枝丸同埋四季豆,份量多到4個人share都得!雞炸得好脆,四季豆冇炸到好乾幾好味。六合醬油雞絲撈麵又係超級大份,麻醬唔吝嗇,再加上少少芥辣即刻balance返晒,好開胃。醉雞翼酒味夠濃,雞翼夠大隻啖啖肉烤台灣腸雖然平時超市都可以自己買到,但係食台灣嘢總係想食下台灣腸。黑糖珍珠鮮奶黑糖甜度剛好,冇諗過咁大杯超飽肚。檸檬愛玉冬瓜茶夏天飲啱晒,酸酸地澀澀地,唔會太甜,解膩一流。位置雖然唔係大街,但係都好易搵,舖頭裝修好有台灣特色。每種食物份量都超級大份,價錢又平真係醫肚之選!

鹽酥拼盤

六合醬油雞絲撈麵

醉雞翼
酒味夠濃,雞翼夠大隻啖啖肉

烤台灣腸
雖然平時超市都可以自己買到,但係食台灣嘢總係想食下台灣腸。

黑糖珍珠鮮奶
黑糖甜度剛好,冇諗過咁大杯超飽肚。

檸檬愛玉冬瓜茶
夏天飲啱晒,酸酸地澀澀地,唔會太甜,解膩一流。

2023-05-14 28 浏览
開咗關都仲未有機會去台灣,唯有食下台灣菜止下癮先。喺炮台山電廠街有依間小店六合小巷,見到門口掛哂燈籠真係幾有feel,好掛住台灣啲小店同夜市啊。食物選擇多,欣賞佢哋都設計左不同小食優惠或者主食配搭,啱晒心大心細嘅人可以試多幾款。主食叫咗兩個,包括原汁牛筋牛肚麵同台式魯肉滷豬腳飯。份量好足料,牛筋牛肚都煮到好淋入唒味,用上闊面更加有口感。魯肉飯都冇令人失望,豬肉油香撈飯無得輸。⭐️記得留意牆上面嘅套餐同小食優惠,會抵過另外單點㗎另外加配小食上湯時蔬、台式燒香腸、一口鹽酥雞。呢度小食嘅份量都俾得好慷慨,適合同人分享。蒜片夾埋香腸片一啖放入口,好惹味。鹽酥雞熱辣辣上枱,夠香脆。檸檬愛玉冬瓜茶味道清新,愛玉有嚼口香芋鮮奶有芋頭同奶香,略嫌少少過甜一人套餐仲包括甜品燒仙草,真係好滿足

⭐️記得留意牆上面嘅套餐同小食優惠,會抵過另外單點㗎

檸檬愛玉冬瓜茶味道清新,愛玉有嚼口
香芋鮮奶有芋頭同奶香,略嫌少少過甜

一人套餐仲包括甜品燒仙草,真係好滿足
2023-05-08 27 浏览
今日嚟到炮台山食飯,俾門口嘅燈籠吸引咗入去呢間主打牛肉麵同埋台灣小食嘅餐廳👀餐廳設計好特別,一入到去有個類似台式飲品店嘅門面同少量坐椅,再入去就有個更大嘅堂食空間🍽✨六合招牌鮮果茶應該係用咗四季春做茶底,茶味香濃🫶🏻有少少回甘,果糖味唔會太重👀同平時水果茶有啲唔同,適合著重茶底嘅人飲✨✨凍冬瓜茶味度唔會太甜,甜度適中🥤✨鹽酥花枝丸 $38椒鹽味較重,一份有五粒,份量足👍🏻✨古早藥膳台灣牛肉麵 $78牛肉麵咬落幾有口感,牛肉都煮得幾淋同入味👍🏻,湯底比蟲草花雞濃湯相對濃郁🍽✨蟲草花雞濃湯花膠雞髀麵套餐 $98🍗原隻雞脾切件上,份量都幾足👀配料豐富,有花膠、小棠菜、蟲草花同埋少量蔥做調味。湯底比較清,有微微麻油香👍🏻另外面底份量比較多,手工麵條有少少嚼勁🤪比較驚喜嘅係個甜品👀✨自家製白玉豆腐花 (跟餐)豆腐花質感比較厚實,同時好嫩滑😋另外配料口感似蒟蒻,少少彈牙✨紅豆蓉嘅甜配上豆腐花,味道出奇地夾🫘

六合招牌鮮果茶

凍冬瓜茶
味度唔會太甜,甜度適中🥤

鹽酥花枝丸 $38
椒鹽味較重,一份有五粒,份量足👍🏻

古早藥膳台灣牛肉麵 $78

蟲草花雞濃湯花膠雞髀麵套餐 $98

比較驚喜嘅係個甜品👀

自家製白玉豆腐花 (跟餐)

2023-05-07 27 浏览
老婆之前去過食過tea,同我提過呢間台式料理好有台灣feel,野食又幾好味,成日話想帶我試吓,今晚我終於可以喺8點收工趕到返去同佢食!餐廳內外掛滿燈籠,好有九份feel!套餐都抵食,包台式飲品同甜品:《 三杯雞便當 $98 》雞用蒜頭、辣椒同薑爆香幾惹味,加埋滷肉撈飯幾好味。包飲品,自選《 六合招牌鮮果茶(凍) 》大杯微甜解渴。套餐甜品 - 《 凍煉奶仙草 》仙草幾滑,仲有彈牙嘅珍珠。《 原汁牛筋牛肚麵 $98 》必試呢碗,湯低夠香濃,麵條彈牙煙韌~牛筋軟稔,牛肚彈牙唔韌又吸湯~自選飲品 -《 六合招牌鮮果茶(凍) 》同上。套餐甜品 - 《 凍煉奶仙草 》同上。《 滷水拼盤 $56 》有牛肚、豬腸、雞翼、豆腐,都好入味。《 上湯時蔬 $12 》係白菜仔~《 醉香雞翼 $18 》冷盤嚟~三隻都好入味有酒香~《 自家麻醬雞絲粉皮 $18 》好惹味~

餐廳內外掛滿燈籠,好有九份feel!

套餐都抵食,包台式飲品同甜品

《 三杯雞便當 $98 》
雞用蒜頭、辣椒同薑爆香幾惹味,加埋滷肉撈飯幾好味。

包飲品,自選《 六合招牌鮮果茶(凍) 》大杯微甜解渴。

套餐甜品 - 《 凍煉奶仙草 》仙草幾滑,仲有彈牙嘅珍珠。

《 原汁牛筋牛肚麵 $98 》

自選飲品 -《 六合招牌鮮果茶(凍) 》同上。

套餐甜品 - 《 凍煉奶仙草 》同上。

《 上湯時蔬 $12 》係白菜仔~

《 醉香雞翼 $18 》冷盤嚟~三隻都好入味有酒香~

《 自家麻醬雞絲粉皮 $18 》好惹味~

2023-05-05
2023-05-03 23 浏览
餐廳外掛住五顏六色嘅燈籠,好似天燈一樣 ,好有去咗台灣嘅感覺。 內裡座位舒適, 以木櫈同埋軟皮卡位為主,唔會話好窄, 啱哂想一路傾計一路食嘢嘅人。本來諗住黎試下原隻古早味菠蘿,黎到先知道換左新餐單,一於試下新嘢啦。我同朋友各點咗一個一人套餐, 套餐可以自選一款主食 ,搭一杯飲品,仲附送一款當日指定嘅甜品,幾抵食。我點咗個三杯雞便當, 便當用餐盆載住,包含一個滷肉飯,三杯雞,同埋青瓜木耳酸蘿蔔三款小食。 肥美嘅豬肉切成絲,炒成糖色, 經過鹵煮之後, 配上醬汁淋喺飯上面,送飯超香口。 三杯雞加入咗原粒蒜頭 ,辣椒切段同埋薑片爆香,非常惹味。 雞肉入口嫩滑,堪稱白飯殺手, 送飯一流。豆醬蒸比目魚魚肉結實,入口嫰滑,煮得啱啱, 配上豆醬更能帶出魚嘅鮮味, 餐廳重加咗條菜心畀我添 🤣六合招牌鮮果茶原先以為果茶會係偏酸嘅 ,飲落微甜好易入口。抹茶拿鐵抹茶拿鐵勝在唔甜,茶味好出。 啱曬我呢啲怕甜嘅人。鹵雞翼雞翼一客5隻, 佢嘅鹵水有少少似茶葉蛋咁帶有藥材味, 食落入味唔油膩。

豆醬蒸比目魚

六合招牌鮮果茶

原先以為果茶會係偏酸嘅 ,飲落微甜好易入口。

抹茶拿鐵

抹茶拿鐵勝在唔甜,茶味好出。 啱曬我呢啲怕甜嘅人。

鹵雞翼

2023-05-02 724 浏览
約咗朋友去東岸公園行吓,出發前先喺北角食個午餐。選了電廠街這間開業只有半年嘅台式小店「六合小巷」。餐廳取名自高雄六合夜市,店內外都掛滿了紅紅橙橙嘅燈籠,非常搶眼,令人有彷如置身於地道台灣夜市般。餐廳主打台灣料理,午市套餐有 8 款麵食同 4 款便當可供選擇,全部都配有餐前小食及飲品,另外亦有夜市滷水及拌麵小碟等供應。肉鬆皮蛋豆腐 ($36)、自家麻醬拌雞絲 ($36)  豆腐十分嫩滑,豆味好香濃,配埋啲咸香嘅肉鬆、彈牙皮蛋同醬汁,味道一流,好食到停唔到口!雞絲肉質都好嫩,份量十足,同胡麻醬嘅口味非常夾,入口還滲出輕輕芥末味,撈埋一齊食簡直係絕配。精裝牛三寶麵 ($90)  先嚐一口以新鮮牛筒骨及多種天然香料和藥材熬煮而成嘅熱湯,味道非常濃香,鮮甜回甘,溫潤醇厚。三寶有牛筋,牛肉同牛肚,牛筋Q彈入味、牛肉軟嫩多汁,牛肚鮮香爽口,麵條煙韌有嚼勁,食落有麵粉香,與濃郁清甜嘅湯底十分搭配。蔭豉蒸比目魚扒 ($88)  魚扒大大件,夠厚身,食落去肉質好嫩滑,肉感軟綿,加上豆豉嘅鹹香,用來下飯真係一流。跟便當嘅魯肉飯用料亦唔馬虎,魯肉以西班牙半肥瘦腩肉炮製,入口甘香肥美,醬汁濃郁惹味,米飯粒粒分明
跟便當嘅魯肉飯用料亦唔馬虎,魯肉以西班牙半肥瘦腩肉炮製,入口甘香肥美,醬汁濃郁惹味,米飯粒粒分明。
跟餐飲品:經典珍珠奶茶、六合招牌鮮果茶。奶茶甜度剛好,珍珠煙韌彈牙;鮮果茶清爽又解膩,消暑一流!