2018-11-29
尖沙咀宜昌街最近幾年開左好多新餐廳,其中一間名叫六両三的台灣菜餐廳,係早前喺IG網紅的店,主打台灣川味牛肉麵!以木色系為主,餐廳內外裝修都好有台灣風情,未夠七點已經坐滿客人!廚房乃係半開放式設計,睇到廚師專心地做每一碗麵,咁就夠晒衛生甜不辣小編第一次食甜不辣,之前去過幾次台灣都冇食過,一食之後真係大推薦啊!其實佢係用魚漿同澱粉製成嘅炸天婦羅,好煙韌,口感好似年糕,帶有少許魚肉香,配上鹹辣的醬別有一番風味!呢個我encore左兩次川味紅燒半筋半肉配幼麵半筋半肉嘅牛肉份量勁多!牛筋炆得好軟腍,帶有膠質!牛腱同樣地都係炆得好腍,充滿牛肉香!再喝一口湯底,味濃郁但不油膩!幼滑的麵條更能掛湯滷水糖心蛋日本風味嘅糖心蛋就食得多,台式風味嘅滷水糖心蛋真係第一次試。雞蛋好大隻,蛋黃相對上都好大個,半溏心效果好吸引,滷水嘅鹹味都幾突出川味紅燒三寶牛肉配粗麵三寶牛肉份量多到就黎見唔到麵條!裏面分別有牛腱、牛筋同牛肋條,當中嘅牛肋條係牛肉味最濃郁的,肉質鬆軟,好好味哦!粗麵滑溜溜的,咬落煙韌彈牙
甜不辣
川味紅燒半筋半肉配幼麵