2025-07-21
山見台式火鍋價錢: $328好味程度: 4/5服務🍴: 4/5 (店員執枱速度幾快,亦冇漏單)環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-近年喺好多商場都見到呢間火鍋店,今次終於都試吓。山見台式火鍋有5個價位嘅套餐,試咗個Level three嘅中間級數,可以食到92款野食,牛肉都有幾款,過得去。行完一個圈覺得佢哋特別嘅位係比較多台式小食、熟食同埋飲品。成個櫃係擺到滿晒。-✅牡丹美人鍋。牡丹美人鍋其實係花膠雞湯。頭一轉嘅湯特別好飲😌但味道唔算太濃郁,輕微飲到滋補嘅感覺,湯底入面有少量花膠同埋雪耳。要嚟打邊爐唔會太重味,同埋唔係好肥膩。之後加湯都會加返啲雞湯落去!-✅肉類。主要食嘅四款牛肉都OK,月見封門柳瘦得來唔會好韌,用雞蛋撈過肉質滑啲☺️薄切牛舌心輕輕一灼已經食得,爽口。牛爽腩比較瘦,有牛味。嫩肩里肌肉肥瘦適中啲,肉感軟熟啲。-✅配料。出去又可以攞嘅配料區,例如普通啲嘅丸,各類蔬菜菇菌等。當然有最鍾意嘅台灣水蓮,同埋冰菜😝可以叫配料都幾多,海鮮嘅沙白超好食❣️冇沙又肥美。脆肉鯇都唔腥。仲有好多特別嘅配料例如竹笙包蝦滑、黑松露墨魚滑、鹹蛋黃蝦丸、響鈴包墨魚膠、黃金魚
價錢: $328
好味程度: 4/5
服務🍴: 4/5 (店員執枱速度幾快,亦冇漏單)
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5
✅配料。出去又可以攞嘅配料區,例如普通啲嘅丸,各類蔬菜菇菌等。當然有最鍾意嘅台灣水蓮,同埋冰菜😝可以叫配料都幾多,海鮮嘅沙白超好食❣️冇沙又肥美。脆肉鯇都唔腥。仲有好多特別嘅配料例如竹笙包蝦滑、黑松露墨魚滑、鹹蛋黃蝦丸、響鈴包墨魚膠、黃金魚皮等等。估唔到啲蝦膠類幾多,蝦丸大粒彈牙、蜂巢豆腐吸湯、蛋餃夠晒台式古早味。
✅小食。試咗好多款小食,特別嘅係例如有台灣麵線、蚵仔煎、蝦多士、糯米腸、台灣腸。其中印象最深刻嘅係麻辣鴨血好軟嫩又入味!蝦多士夠脆,都幾多蝦膠。蚵仔煎都唔算太一patpat🤓熟食試咗豬手,都好入味。同埋滕椒烤魚,唔腥。
✅✅飲品甜品。佢好嘅位唔係食啲好貴嘅款式,但係種類好多。甜品有刨冰/仙草,跟住可以揀唔同配料,例如芋圓、蘆薈、紅豆等等加落去!雪糕雪條方面有melona/ bulla/自家製雪糕,啲味道好特別🥰試咗話梅味,真係好酸好夠味!仲有茉莉茶味同埋冬瓜茶味🤣 另外飲品都比較多台式嘅包裝飲品,例如仙草爽、紅豆薏仁水、荔枝梳打等等。
都算係幾好嘅台式飲食火鍋,款式夠多,環境方面覺得比牛大人嗰啲空曠舒服。如果想轉換下口味又行開商場,呢間可以諗吓😋