2023-10-29
最近朋友屋企附近嘅商場裝修,重開之後,變成全部都係連鎖店,有特色同有自己風格嘅鋪頭,大家都慨嘆要絕跡啦。為左咁我地特登約好,周圍去搵一啲出色嘅小店,以表示支持。其中一個方向係向高空發展,香港有好多樓上既餐廳。但要搵到一間好嘅,其實都好似搵粉紅色既野一樣,可遇不可求。但今次朋友搵到嘅呢間,真係唔錯。 🍖 同普通餐廳都係一樣,個餐都係包左甘筍湯或沙律,但呢度既感覺係更加健康,甘筍湯飲得出係用新鮮甘筍打成puree,冇額外加好多水,濃稠適中。沙律加左藜麥,口感豐富左,超級食物往往令人感覺對餐廳既選材更有信心。 🍖香煎盲鰽,外皮煎得焦脆,而且乾身,冇額外嘅油份,相反肉質嫰滑但係又唔會鬆散。值得一讚係佢既調味,一反傳統,魚喺配搭咗椰香咖哩汁,椰醬嘅香味,好醒胃,咖哩嘅味道唔刺激,淡淡咁滲出來,相當合襯。而且個醬汁係分開上,估計係因為知道客人未必個個鍾意創新配搭,所以可以俾客人隨心選擇。 🍖牛肉選材部份係Flat Iron,不過份量相當大,好成10oz. 所以非常厚切。Flat Iron有啲人話係成隻牛第二嫩滑既肉,但係大家都唔想用,因為中間手工複雜,要有獨特嘅切割方法先至可以得到呢塊肉。如果筋膜
🍖牛肉選材部份係Flat Iron,不過份量相當大,好成10oz. 所以非常厚切。Flat Iron有啲人話係成隻牛第二嫩滑既肉,但係大家都唔想用,因為中間手工複雜,要有獨特嘅切割方法先至可以得到呢塊肉。如果筋膜去得唔好,客人就會食得好辛苦。我係習慣將成塊牛扒先切成一粒粒再開始食既人,手起刀落,呢塊牛扒要切開一d難度都冇。證明前處理做得非常之好。而且都好有牛味。再加上佢伴碟嘅薯條,排得非常公整,可以睇得出廚師嘅一絲不苟。
🍺✨️超級加分位係餐飲,我地叫左一個蜜桃薄荷梳打同一個凍檸茶。蜜桃梳打,個伴碟成棵花咁,打卡啦喂。最勁係凍檸檬茶,一片檸檬都冇,但超重檸檬味。唯一做到嘅方法,就係將檸檬先鮮榨,再加入茶底。哩個諗法好好。檸檬本來係有益既食物,咁樣處理除咗俾個客人充分攝取到檸檬精華,又唔會比一片片嘅檸檬或者的核阻住支飲筒。讚!
廚師嘅用心,往往喺大集團嘅菜式都唔能夠體驗到,多啲幫襯小店,發掘下,感受下,其實都係一種樂趣。