2021-06-20
📌 屋子~ 將軍澳之前一直好想去大圍或馬鞍山嘅屋子咖啡店🏡今次喺將軍澳開咗新店終於去咗 坐落喺海旁附近🌊新店裝修真係好靚 而且地方好大🤩簡約的佈置配上淺色木系裝修充滿日式的氛圍 環境舒適 很寫意悠閒😌最靚嘅位莫過於係榻榻米的位置 一共有三張11:40到達就已經冇晒 好彩有好心人讓俾我🥺建議大家如果想坐嘅話記得早啲到‼️過咗12點後人流真係超級多 可能要排隊🤭另外可以帶寵物入去 好pet-friendly🐶新店開張暫時只有lunch menu 另一餐牌上的食物暫時沒有供應🚫午市料理是有主食、味增湯、前菜、日替甜點和飲品~原本想食的壽喜燒牛肉定食都冇 晚市才提供😭留意11:30至21:00提供甜品和飲品11:30至15:00及晚市18:00-21:00才提供料理甜品的選擇實在太吸引 所以今次甜品當午餐食✌🏻1️⃣ 白玉焙茶戚風 𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝘁𝗮𝗺𝗮 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗳𝗳𝗼𝗻 $𝟲𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相真係超級靚 每次見到呢啲戚風蛋糕都抗拒唔到😍上面有五粒白玉 質感煙韌戚風蛋糕焙茶味超級濃 但係質地偏乾😧要加埋上面嘅焙茶醬一齊食先冇咁乾定價略高 如果蛋糕體更加濕潤會更加好🤔2️⃣ 草莓純白卷蛋 𝗦𝘁
之前一直好想去大圍或馬鞍山嘅屋子咖啡店🏡
11:40到達就已經冇晒 好彩有好心人讓俾我🥺
建議大家如果想坐嘅話記得早啲到‼️
過咗12點後人流真係超級多 可能要排隊🤭
另外可以帶寵物入去 好pet-friendly🐶
午市料理是有主食、味增湯、前菜、日替甜點和飲品~
原本想食的壽喜燒牛肉定食都冇 晚市才提供😭
留意11:30至21:00提供甜品和飲品
甜品的選擇實在太吸引 所以今次甜品當午餐食✌🏻
賣相真係超級靚 每次見到呢啲戚風蛋糕都抗拒唔到😍
上面有五粒白玉 質感煙韌
戚風蛋糕焙茶味超級濃 但係質地偏乾😧
要加埋上面嘅焙茶醬一齊食先冇咁乾
定價略高 如果蛋糕體更加濕潤會更加好🤔
2️⃣ 草莓純白卷蛋 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
見到隔離枱點呢款甜品覺得好靚 所以自己都嗌咗🤣
就係純白嘅卷蛋 冇乜味😂
要靠隨甜點送上的草莓乳酪醬增加味道😙
蛋糕體相對上比較濕潤 味道幾清
上面仲有幾片士多啤梨 都幾甜🍓
3️⃣ 桂花烏龍奶蓋茶 𝗢𝘀𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗖𝗮𝗽 𝗧𝗲𝗮 $𝟰𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
呢杯奶蓋茶算係全餐最驚喜嘅一樣嘢😆
因為都幾好飲 上面有着厚厚的奶蓋
鹹香十足 質感順滑😋
配上下面的桂花烏龍茶很清新😬
甜度唔高 整體味道不錯👍🏻
4️⃣ 水果茶 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗧𝗲𝗮 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
另外仲叫咗一杯熱嘅水果茶🍎
其實入邊環境都幾清涼 所以坐耐咗都會覺得有啲凍🥶
熱嘅水果茶幾暖胃 味道比較濃厚
唔似一般嘅水果茶咁清新 感覺有啲假🤨
💡整體嚟講 甜點質素比我想像中失望😩
而且價錢偏貴 但賣相真係好靚
午市料理的部份沒有很吸引我 打算下次夜晚再嚟試壽喜燒牛肉定食🤩
見到唔少人話疏乎厘唔錯 下次都試吓😜
✄-—---------------------✄
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 6.5/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: 屋子 (將軍澳)
📍: 將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖
🔍: 11:30-22:00 (Mon-Sun)
☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie將軍澳