2021-02-06
約朋友午飯,想找一個較靜,可以傾計的地方,我大力推薦位於灣仔萬麗海景酒店一樓的Mirage Bar and Restarant. 餐廳設計10分開陽,樓底超高,有落地大玻璃,雖然只在一樓,但感覺亦相當光猛。餐廳座位設計本身不算擠迫,可算是保持了社交距離,呵呵😄,所以相當適合靜靜地傾下偈。我同朋友,都揀咗一樣的頭盤-黃鮨吞拿魚雲吞,好好味好足料。主菜,我們都選擇了沙律,一個配鷄胸,一個配三文魚。雞胸始終有少少鞋,但可以接受。三文魚焗得剛好,不過老,仲有肉汁,是好味的。唔好以為食沙律唔飽,份量係主菜的份量呀,所以足夠食飽你!沙律菜好新鮮,又乾水,我倆都食唔晒!食完已經飽咗。每份甜品:一件cake, 兩粒馬卡龍,一杯仔生菓,不多不少,剛好!幸好只吃沙津,因為食埋甜品好飽了。很喜歡這裡的環境,感覺很休閒,又不嘈吵,我是會願意比多少少錢,換取寧靜空間的人,可況食物及服務都算ok,所以我不時都會幫襯。
前菜,yellowfin tuna wonton
Free range chicken breast salad
Salmon green salad
甜品