今日假期上晝打完波,心思思睇吓想食乜嘢,記得之前有一個短片介紹呢一間中菜餐廳嘅下午茶有燒鵝髀瀨粉,價錢係$49好似好抵食,所以嚟試吓。燒鵝髀好香肉質還算鮮嫩,但係冇脆皮,瀨粉值得讚,非常之軟熟同香,雖然個賣相同幅相都仲有啲距離,不過以$49 可以食到燒鵝髀瀨粉算係唔錯。(不過呢個有少少情況出現,就係上嚟之前我係先打電話上嚟問,有冇廣告講嘅下午茶雞髀燒鵝瀨,喺電話裡面嗰位職員話有叫我上嚟,上咗嚟之後同佢哋落order跟住佢哋話今日係假期係冇嘅,我就話因為打電話上嚟話有我先上嚟,個職員都好快幫我處理話特別幫我落order,值得一讚)另外叫了個下午茶點心孖寶:個叉燒腸質素一般,唔算差亦都唔特別好,叉燒唔多,亦唔係特別香口,反而個菜乾豬骨粥水準之上很綿,可惜豬骨味道仲未煮到入粥裏面,整體個人確得可以(假日$49.8,平日$39.8)兩樣點心算係有性價比。特別一提係名茶佢本身有火爐去保住溫度,只係收$10茶錢我得呢個值得一讚,因為我本身鍾意飲茶,而且鍾意飲水滾茶靚嘅熱茶,呢度有加分。不過下午茶3:30鐘就截單,所以要早少少上嚟。

不過下午茶3:30鐘就截單,所以要早少少上嚟。
2025-05-05