2020-11-14 1683 浏览
話說上次同朋友傾偈,講到high tea,佢叫我試下St Regis,話好好食,由於長期爆滿,搵到個weekday有位,同朋友仔請咗半日假黎試試Tea set 可以揀4款鹹點,4款甜點,2個鬆餅(1個原味,1個提子),賣點係會推架點心車係你面前比你揀甜品同鹹點鹹點:推介Jami:黑毛豬好食,食到油香。其他非常一般,特別係黑松露多士,麵包乾到一個點(麵包好似放咗三日嘅感覺)Scone: 合格,都幾鬆軟,不過略嫌唔夠熱,朋友同我都比較鍾意提子(不過原來冇得refill😢)甜點:朋友仔同我都係只可以揀到3款(剩低嗰1款,我encore左Jami),比較推介Madeleine & British Bake-off;Madeleine唔算好甜,而且都幾多raspberry;British Bake-off係雪芳蛋糕,非常鬆軟,cream都非常滑食完成個high tea,第一個感覺:唔飽!通常食完其他high tea都會飽到食唔到dinner,而食物質素亦都好一般,淨係記得個黑毛豬多士,tea set一般重點都係甜點,鹹點比甜點好食,甜點驚喜度低,整體分數5/10