2019-06-24
今日去左食麻辣火鍋,呢間好清自己係正宗嘅麻辣火鍋店,想到去佢嘅裝修都幾古色古香,令人感覺置身係中國嘅特色小店一樣。正宗嘅麻辣火鍋我就未食過,所以我都唔知點先叫真正嘅正宗,但店員介紹返,正宗麻辣火鍋既醬料係唔用豉油,取而代之既係蠔油同醋,仲有調味油,另外仲會加蔥、香菜同蒜。所以我都算係入鄉隨俗,冇落到豉油落我嘅調味碗入邊,而係落咗蠔油同草,之後食落又發覺原來冇豉油都好好味。湯底方面,我哋就選擇咗雙併,因為擔心如果麻辣火鍋嗰邊太辣,都可以食返啲清啲嘅湯底。呢度嘅麻辣鍋冇得揀辣到,但係店員都表示話如果唔夠辣嘅話可以向店員查詢,然後佢可以幫你加辣。我哋食落去湯底都算幾辣,所以都冇再加啦。至於火鍋嘅配料,呢度嘅用了都算幾新鮮。想介紹返比較特別既係千絲牛舌,我係牛舌嘅愛好者,所以基本上去親有牛舌食嘅地方我都會試吓,不過我就第一次食呢一款千絲牛市,呢度提供嘅牛舌唔係一塊塊嘅,而係一條條,唔算好粗嘅切條,廚師將所有牛舌盤絲咁擺晒喺碟上面。牛舌本身有啲辣,係已經醃制過嘅牛舌。食落都幾特別,有少少爽口。買單平均每人三百幾蚊,以食麻辣火鍋黎計都算價錢合理。
我哋食落去湯底都算幾辣,所以都冇再加啦。
至於火鍋嘅配料,呢度嘅用了都算幾新鮮。
買單平均每人三百幾蚊,以食麻辣火鍋黎計都算價錢合理。